Ponedjeljak: većinom kiša pa razvedravanje

Nova će školska godina u većini Hrvatske početi s kišom, mjestimice i grmljavinom, po nekim nizinama Hrvatske i maglom, a poslijepodne sa zapada slijedi razvedravanje... I u nastavku će tjedna biti promjenljivo, ali i toplije...

Ponedjeljak: većinom kiša pa razvedravanjeU ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, glavninom u noći i prijepodne, kada mjestimice može biti i grmljavine. No i poslijepodne još može biti ponekog lokalnog pljuska, iako će oblaka biti sve manje. Najviša dnevna temperatura očekuje se između 21 i 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj bit će malo niža, od 19 do 22 °C. Kiše s grmljavinom bit će glavninom u noći i ujutro, ponegdje još i prijepodne, a poslijepodne slijedi većinom suho vrijeme uz sve više sunca. Ponegdje će puhati umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.

U Gorskome kotaru i Lici te na sjevernom Jadranu jugozapadni i zapadni, mjestimice na udare i jak. Kiša i grmljavina obilježit će noćne, ponegdje i jutarnje sate, a zatim uz sunčana razdoblja pokojeg pljuska može biti i sredinom dana. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 23 °C u Hrvatskom primorju i Istri te od 15 do 20 °C u gorju.

Mjestimice izraženiji pljuskovi i nevere u prvome će dijelu ponedjeljka biti i u Dalmaciji, a malo kiše nije isključeno ponegdje sredinom dana i u rano poslijepodne. Nakon toga uglavnom suho i sunčano. Puhat će jugozapadni i zapadni, zatim i sjeverozapadni vjetar koji na udare prolazno mogu biti jaki.

Na krajnjem jugu Hrvatske u početku jugo koje će okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak te poslijepodne na sjeverozapadnjak. More pritom malo i umjereno valovito, mjestimice i valovito. Vjerojatnost za kišu i grmljavinu poslijepodne će biti manja nego u noći i prijepodne. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 24 do 27 °C.

I u nastavku tjedna promjenljivo, ali i toplije

U utorak na kopnu
suho i većinom sunčano te danju malo toplije, iako će jutro biti svježe, ponegdje i maglovito. Prema kraju dana porast naoblake s juga te će u srijedu biti oblačnije, uz mjestimičnu kišu, osobito u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije. Od četvrtka sunčanije i toplije, pri čemu će najtoplije biti na istoku.

I na Jadranu će u utorak prevladavati sunčano, uz naoblačenje potkraj dana i u noći na srijedu. U srijedu mjestimice kiša i grmljavina, a puhat će umjereno i jako jugo, na sjevernom Jadranu bura. U četvrtak slabljenje vjetra, uz još ponegdje mogućnost pljuska. Potkraj tjedna je velika vjerojatnost većinom sunčang i vrlo toplog vremena.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u ponedjeljak će biti većinom umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je 10. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!