Mala Gospa, a kaca u vinograd!

U ovome tjednu vrijeme je bilo povoljno za obavljanje radova na otvorenom tako da su se poljodjelski radovi mogli obavljati gotovo nesmetano. Osvježenje, a napose kiša, dobro su došli, ali ne zaboravimo još uvijek smo u ljetnom godišnjem dobu.

U sljedećem tjednu najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 23 °C u gorskoj Hrvatskoj pa do 28 °C u Dalmaciji. Jutra svježa, s najnižim tjednim vrijednostima u granicama od 8 °C do 12 °C na kontinentu, a duž Jadrana od 15 °C do 18 °C. Još će biti kiše, osobito u ponedjeljak, te vjerojatno sredinom tjedna. Ukupno za cijeli tjedan ne predviđaju se velike količine, ali s onima iz ovoga tjedna bit će veliko olakšanje u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na žalost, osim u Slavoniji, gdje je nedostatak oborine evidentan.

Ne samo da će se osvježenje osjetiti u zraku već i u tlu - te će srednja dnevna temperatura na dubini od desetak centimetara na kontinentu vjerojatno biti do 18 °C do 21 °C, a uzduž Jadrana od 23 °C do 25 °C.

I na kontinentu i uzduž Jadrana povoljni su uvjeti za sjetvu i sadnju povrtlarskih kultura, na kontinentu još i djeteline, trava te travno-djetelinskih smjesa i drugog.

U voćnjacima dobro će doći obrada tla, a što se tiče maslinika - potreban je krajnji oprez jer vlažno i toplo vrijeme omogućuje nagli razvoj štetnika. Stoga kontrola tzv. žutih ploča i eko-trapova potrebna je gotovo svakodnevno.


A danas ne možemo zaboraviti ni vinogradare jer:
"Mala Gospa, a kaca u vinograd!"
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.