Subota: promjenljivo, svježije, povremeno kiša

Za razliku od četvrtka, kada je pjesma dana diljem Hrvatske mogla biti "Pretežno vedro" - u petak ih je za kvalitetniji meteo-opis trebalo više, primjerice: "Kiše jesenje", "Bura", "Škura bura", "Jugo", "Sunce, oblak, vjetar", samo rijetko još i "Vrućina gradskog asfalta" i još neke... Raznolikost Lijepe naše još je jednom došla do izražaja, a doći će i sljedećih dana, tijekom kojih će vrijeme biti promjenljivo i jako nezahvalno za pouzdane i detaljne prognoze ne samo po mjestima, nego i po područjima.

Pogled na "zanimljivu" i "izazovnu" trenutačnu i buduću atmosfersku situaciju iznad našeg dijela Europe - stalni dotok vlažnog i nestabilnog zraka te stvaranje visinske ciklone, vjerojatno i dvije nad Starim kontinentom - barem nekima bi mogao odgovoriti na pitanje: "
Kako to". Ali naravno, ne i dati točnu informaciju gdje će, kada i koliko pasti kiše, i hoće li uopće!? No, barem je gotovo pa sigurno da bura sljedećih dana neće stvarati nevolje podno Velebita kao tijekom petka. Neće biti ni vrućine, ni sparine, ali hoće svježine, lokalno i obilnije oborine...

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a potrudila se pripremiti za HRT tijekom petka najvjerojatniju detaljniju prognozu za sljedeće dane, a još detaljnija - s većom vjerojatnosti za netočnost - za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi nalazi se u HRT METEO aplikaciji. Pomogli su je pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita.

Subota - promjenljivo, svježije, povremeno kišadr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu će najviše sunčanih razdoblja biti u istočnoj Hrvatskoj. Ali će biti i povremene kiše, češće poslijepodne u zapadnijim predjelima, gdje će danju biti najsvježije - oko 21 °C, a u Podunavlju, uz povremeno umjeren jugoistočnjak, i do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju svježe, s jutarnjih oko 15 °C danju će temperatura porasti na oko 20 °C. Kiša će biti česta, a sunčanih razdoblja tek ponegdje, i to samo nakratko.

U gorskom području i na sjevernom Jadranu mnogobrojna upozorenja - posvuda na moguće obilniju kišu, duž obale i jače grmljavinsko nevrijeme, a još u noći podno Velebita i olujnu buru, koja će danju oslabjeti i okrenuti na jugo, na otvorenome moru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 15 do 19 °C u gorju te između 20 i 24 °C na obali i otocima.

Na srednjem Jadranu ponegdje i do 27 °C. No i ovdje vrlo nestabilno i promjenljivo, povremeno uz kišu, lokalno i obilnu, a moguće su i jače nevere. Zapuhat će umjereno jugo, uz koje će more biti malo do umjereno valovito, kao i na jugu Hrvatske, gdje vjerojatnost za obilnu kišu i intenzivne pljuskove raste u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura od 18 do 23 °C, a najviša dnevna između 24 i 28 °C."

Nedjelja kišovita, na Jadranu i vjetrovita, a u ponedjeljak razvedravanje...

"Nedjelja će na kopnu biti oblačna i kišovita, no u ponedjeljak sredinom dana postupan prestanak oborine i razvedravanje pa će u utorak ujutro biti prilično svježe, a danju ugodno i većinom sunčano. Već od srijede ponovno raste vjerojatnost za nestabilnije vrijeme.

Na Jadranu nedjelja vrlo promjenljiva, uz umjereno do jako jugo i čestu kišu, na sjevernom dijelu ponegdje i obilnu, a posvuda su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. U ponedjeljak kiše će biti znatno manje, uglavnom u prvom dijelu dana, a popodne razvedravanje te će utorak biti vjerojatno i najsunčaniji dan, budući da se prema najnovijim prognozama ponovno destabilizira drugi dio tjedna.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini krajeva.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će biti većinom nizak i umjeren.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je 10. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!