Petak - nova promjena!

Kao da želi biti u skladu s brojevima u nadnevku petka - vrijeme će u većini Hrvatske biti gotovo pa sasvim suprotno od onoga u četvrtak!

Vedrinu, jutarnju svježinu i poslijepodnevnu iznadprosječnu toplinu zamijenit će oblaci, u mnogim krajeva i kiša i vjetar, a i toplije jutro i svježije poslijepodne. Pritom će oblačnije, kišovitije i vjetrovitije biti u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana, gdje su lokalno mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom, a vjerojatno će još veće nevolje nekima prouzročiti ponovno jaka bura, osobito podno Velebita na udare i olujna, te gdjegod vjerojatno i valovito more. Hvalite ga, ali drž'te se kraja.


Nadmetanje oblaka, sunca i vedrine nastavit će se do ponedjeljka, uz ne stalnu, ali vjerojatno čestu kišu, gdjekad i obilniju, s grmljavinom. Srećom za mnoge, u nastavku novoga tjedna vrlo je velika vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i ponovno toplijeg vremena.

S njim nautičare i ostale koji planiraju ploviti "tješi" i Lidija Fuštar, dipl. ing., iz splitskoga Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, koja je za "Regionalni dnevnik" HRT-a četvrtkom pripremila detaljniju prognozu, osobito vjetra i valova.
Petak - nova promjena vremena!

U petak će još relativno toplo, uz možda čak najviše sunčana vremena u usporedbi s ostalim hrvatskim krajevima biti u istočnoj Hrvatskoj - ponajviše u Baranji, Srijemu i istočnoj Slavoniji, dok će u zapadnijem području vjerojatno biti i povremene kiše, osobito poslijepodne. Zbog više oblaka i vjetra jutro će biti manje svježe nego u četvrtak.

U središnjoj Hrvatskoj još toplije jutro, ali i oblačnije, već ponegdje uz kišu, koje će biti i u nastavku dana. No, osim nje, bit će i sunčanih razdoblja, barem kraćih, a i povremeno umjerenog, uglavnom u gorju i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.

Još vjetrovitije će biti na sjevernom Jadranu, već u noći uz često jaku buru, posebice podno Velebita na udare i olujnu, uz koje more može biti i valovito. Sunčanog će vremena biti malo, u Gorskom kotaru vjerojatno i nimalo, a kiša mjestimice i obilnija, uglavnom na moru praćena grmljavinom. Temperatura zraka u gorju većinom od 12 do 17 °C, a uz more ujutro 18 do 21 °C, danju 22 do 25 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije toplije, ponegdje vjerojatno i u petak vruće, uz više sunčana vremena nego na sjeveru, te uz slabiji vjetar, posebice jugo južnije od Punta Planke, gdje će i more biti manje valovito. Ali vrijeme također promjenljivo, uz češću kišu i grmljavinu u drugom dijelu dana, na dubrovačkome području vjerojatno tek u noći na subotu.

Promjenljivo do ponedjeljka, pa opet stabilnije, sunčanije i toplije

Promjenljivo će se vrijeme, uz povremenu mjestimičnu kišu, nastaviti do ponedjeljka, pri čemu su ponegdje mogući i obilniji pljuskovi, u većini kopnenog područja osobito potkraj nedjelje. U nastavku novoga tjedna sve je veća vjerojatnost stabilnijeg, sunčanijeg i ponovno toplijeg vremena. Vjetar na kopnu vjerojatno neće prouzročiti dodatne nevolje, ali bi na Jadranu moglo - nakon bure u petak - u nedjelju gdjegod jako jugo. Naravno, i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, koji su do ponedjeljka mogući svakodnevno, osobito na sjevernom i srednjem Jadranu. No, za moguću utjehu - kiša neće padati stalno, a bit će i sunčanih razdoblja. Od utorka pak i vrlo vjerojatno pretežno sunčanoga i ugodno toploga vremena.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo korova, nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u petak će visok, biti rijetko gdje, uglavnom na krajnjem istoku i jugu Hrvatske.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je 10. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!