Četvrtak većinom sunčan i topao

I u četvrtak će mnogima, osobito koji žive u kopnenom području, trebati slojevita odjeća jer će jutro biti podjednako svježe kao u srijedu, uz čestu maglu, a tijekom sunčanog poslijepodneva pak toplije, uz najčešću najvišu temperaturu od 24 do 29 °C, uz more i malo višu.

Već u vjetrovitiji petak jutro će biti toplije nego u četvrtak, a poslijepodne u mnogim mjestima svježije, osobito na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, gdje će zapuhati ponovno jaka bura s olujnim udarima. Osim svježine i vjetra, nekima će vjerojatno još više smetati povremena kiša i grmljavina, kojih će biti i tijekom vikenda, diljem Hrvatske hladnijeg od petka, ali i manje vjetrovitog.

Ni trenutačne prognoze za prvi dan nove školske godine nisu "obećavajuće" za one koji priželjkuju suho i sunčano vrijeme. Dapače. No, u nastavku sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost stabilizacije vremena te niza sunčanih i ponovno toplijih dana...

A prilično je velika vjerojatnost i nastavka niza pojave hrvatskih meteo fotografija u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije. Ako je želite dodatno povećati - pogledajte ih i dajte svoj glas.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak - većinom sunčano i toplije, ali nakon svježeg jutra, ponegdje i maglovitogdr. sc. Tanja Renko: "U četvrtak će na istoku Hrvatske jutarnja temperatura zraka biti od 8 do 11 °C, a dojmu svježijeg vremena pridonosit će i mjestimična magla, osobito u dijelu Posavine. Danju će, uz pretežno sunčano vrijeme, temperatura porasti na vrijednosti od 25 do 27 °C. Slabog istočnog i sjeveroistočnog vjetra bit će i u Podunavlju i Podravini.

I u središnjoj Hrvatskoj vjetar slab, često i tiho pa će dan također ponegdje početi s maglom, nakon koje će prevladavati vedrina. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, a najviša dnevna oko 25 °C.

Jutro će u Gorskom kotaru i Lici obilježiti svježina jer će se temperatura ponovno spustiti ispod 10 °C, a ponegdje i magla, dok će na sjevernom Jadranu puhati slaba i umjerena, podno Velebita i jaka bura. Danju sunčano uz malu, tek rijetko u gorju i umjerenu naoblaku. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25 °C u gorju, a duž obale i na otocima između 27 i 30 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu sunčano, većinom i vedro, a u unutrašnjosti Dalmacije je ujutro mjestimice moguća magla, zatim će biti umjerenog razvoja oblaka, posebice u predjelima uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, gdje će postojati i mala vjerojatnost za poneki pljusak. Nakon slabe do umjerene bure - vjetar s mora, koje će biti malo, na otvorenom i umjereno valovito. Mnogi će u njemu potražiti osvježenje jer će najviša dnevna temperatura uz obilje sunca biti oko 30 °C."

Od petka opet oblačnije, vjetrovitije i većinom svježije, povremeno uz kišu

"Na kopnu od petka
izmjena sunčanih i oblačnijih razdoblja s kišom, a ponegdje će biti i pljuskova praćenih grmljavinom. Jutra će zbog oblačnijeg vremena biti malo toplija, no danju će biti svježije, posebice na zapadu, gdje će u petak biti umjerenog, u gorju i jakog sjeveroistočnjaka. Dakle, posljednji vikend prije početka školske godine vrlo nestabilan, a slično će početi i novi tjedan.

I na Jadranu već u petak oblačnije uz mjestimičnu kišu, osobito na sjevernom i srednjem dijelu, gdje će ponovno zapuhati jaka bura. Za vikend će vjetar oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak, u nedjelju i jugo. Do utorka će se nastaviti vrlo promjenljivo uz povremenu kišu i pljuskove, a bit će i malo svježije. Nakon toga porast vjerojatnosti za malo stabilnije vrijeme i porast temperature.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te na srednjem Jadranu, ali nekima na sjevernom i južnom Jadranu može smetati i umjerena koncentracija.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u četvrtak će biti većinom visok, pa se i dalje preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože. 

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je 10. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!