Pripremite odvodne kanale...

Po svemu sudeći, ljetnim vrućinama uskoro dolazi kraj, jer već početkom tjedna slijedi osjetna promjena vremena. 

U kontinentalnim krajevima u prosjeku će najviša dnevna temperatura zraka naglo pasti i za više od 10 °C, tek sredinom razdoblja blago će porasti. Najniža pak temperatura zraka tijekom noći i jutra vjerojatno će biti u drugoj polovini tjedna, kada bi i tople noći u Dalmaciji trebale popustiti.

Uz osjetni pad temperature, u većini će krajeva biti kiše, ponegdje i obilnije, praćene grmljavinom i jakim vjetrom - osobito u kopnenom području i na sjevernom Jadranu.

Zbog zamjetne promjene vremena savjetuje se planiranu berbu obaviti u ponedjeljak, kako bi izbjegli moguću štetu na plodovima te pojavu i širenje novih bolesti.  Kulture kojima još nije vrijeme berbe svakako redovito obilazite i otklonite moguće štete uzrokovane nevremenom te ih pripremite za sljedeće razdoblje kiše tijekom vikenda. Svakako osigurajte odvodne kanale koji mogu primiti veliku količinu oborine u kratkom vremenu.

Tlo će biti hladnije

Temperatura tla u sjetvenom sloju će također osjetno pasti u prvoj polovini razdoblja,  u prosjeku i do desetak stupnjeva. No, već s odmicanjem tjedna malo će porasti te će se kretati između 17 °C u gorju i 23 °C na jugu Dalmacije.

Dakle, osim na krajnjem jugu, vrijeme će veći dio tjedna biti nepovoljno za obavljanje radova na otvorenom. Stoga svakako pratite dnevne prognoze u planiranju radova.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.