I dalje toplinski stres biljaka

U idućim će danima biljke trpjeti toplinski stres. Do kraja kolovoza nastavlja se većinom vruće vrijeme, uz najvišu temperaturu zraka od 28 °C u Lici i gorju do 34 °C u Dalmaciji. Noći će na kontinentu biti svježije, uz najnižu temperaturu od 14 do 18 °C, dok će na Jadranu ostati tople, iznad 20 °C.

Iako vruće, vrijeme neće biti posve stabilno.

Slaba kiša je moguća gotovo svakodnevno, pa i u obliku pljuskova. Ipak najvjerojatnija će biti na kontinentu te u prvoj polovini tjedna. Svaka kap će dobro doći tek posađenom povrću, poput kupusa i kelja za zimu.

Tlo vrlo toplo, pa i vruće

Suhe prilike tijekom idućeg tjedna treba iskoristiti. Vrijeme će biti pogodno za sijanje uljane repice, berbu lješnjaka, a ponegdje i ranih sorti grožđa. Na poljima su veliki problem korovi, posebno ambrozija. Njihovom intenzivnom rastu pogodovat će vrlo toplo, pa i vruće tlo. Temperatura na desetak cm dubine očekuje se od 25 °C u gorju do 32 °C u Dalmaciji.

Lokalno djelovanje može ublažiti klimatske promjene

Promjena klime uzrokuje vremenske ekstreme na cijelom planetu, pa i kod nas. Ovo ljeto tuča je poharala polja i vinograde oko Benkovca, Virovitice, Vukovara... Ekstremi će biti sve češći. Ovih dana gori daleka Amazonska prašuma - pluća Zemlje. Za ublažavanje klimatskih promjena možemo djelovati lokalno. Usporiti ekološko zagađivanje, očuvati šume, ali i više cijeniti rad poljoprivrednika i hranu koju unatoč vremenskim nepogodama proizvode za nas.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.