U Osijeku otkriveno spomen obilježje poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću

Osijek, 28. kolovoza 2019. – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić, Lidija Kaić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i osječko-baranjski župan i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Anušić u srijedu su u Osijeku svečano otkrili spomen obilježje poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću pod imenom "Posljednji kadar".

Obilježje je otkriveno na dan njegove pogibije 28. kolovoza 1991. na Raskrižju Žarka Kaića u naselju Brijest kod Osijeka. Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Domagoj Mikulić, članovi obitelji Kaić, predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga i ostali.

„Neka ovo spomen obilježje bude trajna uspomena na Žarka, ali i na sve naše kolege koji su izgubili živote u Domovinskom ratu. S ovog mjesta poručujemo kako Hrvatska radiotelevizija ne zaboravlja svoje heroje. Oni žive u našim srcima i mislima, a njihove snimke ostaju trajan podsjetnik na najteže dane borbe za slobodu.“, rekao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Podsjetio je kako je bila riječ o pucnju u istinu, zločinačkom činu kojim su agresori željeli spriječiti da cijela Hrvatska i svijet vide što se događalo, kako u Osijeku, tako i u drugim dijelovima naše zemlje zahvaćenim agresijom.

„No, nisu uspjeli jer je televizijska slika cijelo vrijeme prenosila strahote rata, hrabrost branitelja i zločine agresora.“, istaknuo je Glavni ravnatelj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je Žarko Kaić poginuo prije 28 godina, u jeku i rasplamsavanju velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u naselju Brijest u Osijeku kada je napadnuta novinarska ekipa HRT-a.

„To je bilo vrijeme kada su hrvatski novinari svjedočili istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku. Nažalost, Žarko Kaić je tu okončao svoj život u naponu snage, ostavio je za sobom svoju suprugu i obitelj i nije bio jedini novinar koji je nažalost poginuo u Domovinskom ratu. Treba se podsjetiti i na njegove kolege Gordana Lederera, Đuru Podboja, Nikolu Stojanca, Željka Ružičića, Branimira Polovinu i Sinišu Glavaševića. Oni su rame uz rame sa hrvatskim braniteljima bili na prvim crtama bojišnice, činili su sve kako bi dokumentirali istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku. Tada je uloga medija bila ključna kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Republici Hrvatskoj, koja, podsjetimo, nije bila niti međunarodno priznata.“, rekao je predsjednik Vlade.

Prigodnim govorom obratio se i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, izaslanik predsjednice Republike. „Imao sam tu priliku, nesreću, svjedočiti toj tragediji. Ljudi koji su nosili mikrofone i kamere, novinari, koji su u to vrijeme izvještavali istinu, pokušavali su uvjeriti sve, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, da nam se mora pomoći, da je ovo nepravedan rat, da smo napadnuti, da se praktički borimo protiv vojne sile koja je u to vrijeme bila četvrta ili peta u Europi.“, naglasio je.

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota kazao je kako je Grad Osijek i do sada želio što prije realizirati ovaj projekt. „Evo, u konačnici imamo čast prisustvovati ovom otkrivanju“, rekao je.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a svečanu ceremoniju obogatili su Tamburaški orkestar HRT-a i Đani Stipaničev koji su, među ostalim, izveli glazbene brojeve „Golubica vukovarska“ i „Kad umrem, pjevat će Slavonija“.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr