Utorak: sunčano i većinom vruće

I u utorak će u većini Hrvatske biti vruće, uz obilje sunca te uglavnom slab vjetar. Od srijede vjetrovitije, oblačnije i nestabilnije, uz mogućnost za povremenu mjestimičnu kišu, osobito u kopnenom području.

U nastavku je detaljnija vremenska prognozu po područjima za sljedeće dane, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja već više od godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak - sunčano i većinom vruće

U utorak će Slavoniju, Baranju i Srijem obilježiti sunce. Ponegdje će biti male naoblake, a u jutarnjim je satima moguća i magla. Puhat će mjestimice slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će između 31 i 34 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vruće, a najniža jutarnja temperatura bit će od 16 do 19 °C. Mjestimice u jutarnjim satima može biti kratkotrajne magle, a tijekom dana male do umjerene naoblake. Vjetar uglavnom slab, u prvome dijelu dana ponegdje umjeren sjeveroistočni, a poslijepodne jugoistočni.

Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskome kotaru puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, prema otvorenome moru sjeverozapadnjak, u jutarnjim satima mjestimice uz obalu bura. Prevladavat će sunčano, a mala je vjerojatnost u gorju za lokalno jači razvoj oblaka te poneki pljusak. Ujutro je pak u nekim kotlinama moguća magla.

Sunčano i vruće s najvišom temperaturom između 30 i 35 °C bit će i na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije. Mjestimice će biti male naoblake uz jugozapadni i zapadni, uglavnom na otvorenome i sjeverozapadni vjetar. More mirno i malo valovito.

Od srijede oblačnije, vjetrovitije, manje toplo...

Vrućina će sljedećih dana malo popustiti
, već u srijedu na zapadu unutrašnjosti, a od četvrtka i u većini ostalih krajeva. Zapuhat će sjeveroistočni i sjeverni vjetar te će povremeno biti više oblaka iz kojih može biti kiše praćene grmljavinom pa i jačih pljuskova, i to u srijedu u gorju, a od četvrtka i u ostalim krajevima.

Na sjevernom dijelu Jadrana zapuhat će bura, koja će jačati pa će u četvrtak i petak ponegdje biti jaka s olujnim udarima, a od četvrtka će se proširiti prema jugu, gdje će i idućih dana biti pretežno sunčano i vruće. Na sjeveru pak oblačnije, uz mogućnost za kišu i neverine te malo manje toplo nego na jugu.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u utorak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u utorak će biti visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.


HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.