Do srijede pretežno vedro i vruće!

"Pretežno vedro" nije samo stih još uvijek mnogima simpatične pjesme, nego i najkraća vremenska prognoza za početak novoga tjedna, u kojem će nam biti iznadprosječno toplo, do srijede gotovo diljem Hrvatske i okolice i vruće. Stoga se već sada može gotovo pa tvrditi, unatoč u većini krajeva manje toplim danima u nastavku tjedna, vjerojatno i mjeseca, kako će se ovaj kolovoz pridružiti mnogobrojnim iznadprosječno toplim ovogodišnjim mjesecima. Srećom, kao ni srpanj - u Hrvatskoj najvjerojatnije neće biti ekstremno topao, a za očekivati je da se ni na globalnom nivou ne dogodi ekstremnost kakva je bila u srpnju.

Nestabilnije vrijeme i mjestimični pljuskovi u drugoj polovici novoga tjedna, osobito u kopnenom području, vjerojatno će pridonijeti da i količina oborine bude na više mjesta oko mjesečnog prosjeka, kao što je već sada u Osijeku i Pazinu; pa i veća od njega - kao što je već u prvom dijelu mjeseca nadmašena u Varaždinu.

Slijedom svega,
Petra Sviličić,  mag. phys. - geophys., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, prognozira kako će i temperatura tla ponovno porasti te biti povoljnija za pripremu tla za sjetvu zelene gnojidbe, koju preporuča obaviti do srijede. Detaljnije informacije o tome, kao i još neke agrometeorološke zanimljivosti mogu se pročitati u HRT-ovom agrometeorološkom kutku, a i putem HRTi-ja ili u ponedjeljak na HRT4 - pogledati u "Plodovima zemlje".

I još nešto - ne morate biti iskusni profi-fotograf,
pa da svijet svojim djelom ostavite "paf".

Prijavite li se još u ovaj ponedjeljak na natječaj,
možete i vi pokazati kako je Hrvatska meteo-raj.


Detaljniju vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja već više od godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak - pretežno vedro i vrućemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će na istoku zemlje prevladavati sunčano i vruće. Umjerenog razvoja oblaka bože biti iznad planina zapadne Slavonije. Vjetar većinom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 31 i 33 °C.

Podjednako vruće poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te sunčano, uz prolazno više oblaka u sjevernim krajevima. Vjetar većinom slab jugozapadni.

U gorskim krajevima sredinom dana i poslijepodne ponegdje će biti malog do umjerenog razvoja oblaka. Na sjevernom Jadranu sunčano. Uz obalu će ujutro puhati slab burin, a tijekom dana zapadnjak i jugozapadnjak. Jutro će još u gorju i unutrašnjosti Istre biti svježe, uz temperaturu između 12 i 15 °C, na Jadranu od 19 do 23 °C. Najviša dnevna temperatura od 27 do 31 °C.

Sunčano i vruće bit će na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro će uz obalu puhati burin, danju zapadni i jugozapadni vjetar. More mirno ili malo valovito temperature između 24 i 26 °C, a temperatura zraka ujutro uglavnom do 20 do 23 °C, poslijepodne oko 31 °C."

Do srijede stabilno i većinom vruće, a zatim...

"Do srijede u unutrašnjosti stabilno - pretežno sunčano i vruće, s dnevnom temperaturom zraka i do 35 °C u unutrašnjosti Dalmacije. U četvrtak uz prolazno više oblaka malo kiše može pasti uglavnom u gorju, a bit će i malo manje vruće. U srijedu i četvrtak prolazno će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano i vruće, a i noći će postupno biti sve toplije. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a u srijedu će na sjevernom dijelu zapuhati bura, koja će u četvrtak prolazno ojačati.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, te na sjevernom Jadranu, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u ponedjeljak će biti visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.


HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020. produžen do 19. kolovoza 2019.!

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je produžen do 19. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Neka tako bude i u kalendaru za 2020. godinu!