Ne zaboravite navodnjavati, zaštititi od bolesti i štetnika...

I u sljedećem tjednu u većini će krajeva biti vruće, posebice početkom tjedna. Najviša temperatura zraka najvjerojatnije će biti uglavnom oko 33 °C, a lokalno su moguće i više vrijednosti. To se posebno odnosi na Dalmaciju, gdje će se vrući dani nastaviti do kraja razdoblja, tijekom kojeg tople noći neće popustiti. Najniža jutarnja temperatura zraka uzduž Jadrana tek mjestimično oko 20 °C, no u većini slučajeva vrijednosti će biti i više. U kontinentalnim predjelima oko 15 °C, a u gorju oko 13 °C.

Ne zaboravite navodnjavati, pratiti nasada i polja...

Veći dio tjedna najvjerojatnije će biti suho i stabilno vrijeme. Tek pred vikend u kontinentalnim predjelima povećava se vjerojatnost za promjenu vremena koja će sa sobom donijeti kišu, u gorju moguće i obilniju količinu. Uzduž Jadrana većinom suho, uglavnom samo u Istri uz mogućnost slabe kiše. Stoga se preporučuje navodnjavati prema potrebama, posebice u Dalmaciji. Također je i dalje potrebno pratiti nasade i polja i provoditi odgovarajuću zaštitu od napada biljnih bolesti i štetnika.

Nakon pada, ponovni porast temperature tla

Nakon većeg pada temperatura tla ovoga tjedna, u novome tjednu slijedi porast, što će zasigurno pripomoći u pripremi tla za sjetvu zelene gnojidbe, koju se preporučuje obaviti u prvoj polovini tjedna. Naime, srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla u gorju će biti oko 23 °C, u kontinentalnim predjelima oko 27 °C, a uzduž Jadrana i do 30 °C, na otocima moguće i više.

Kako ponovno slijede vrući dani, radove obavljajte u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, a pri dužem izlaganju Suncu ne zaboravite na zaštitu kože od nepovoljnog Sunčevog zračenja.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.