Subota: pretežno sunčano i toplije, u Dalmaciji i vruće

I dok sljedećih dana uživate u suncu i toplini,
od nedjelje ponovno sve češće i vrućini,
i sretni ste što nema kiše i druge oborine u vašoj rini,
zapitajte se zašto Vaše ime ne bi krasilo svjetski kalendar,
pogotovo ako imate dobro oko, mirnu ruku i za fotografiju dar!

Rok za prijavu produljen je do 19. kolovoza,
pa požurite - i nek vas ne hvata nervoza!

Detaljniju vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota - pretežno sunčano i toplijemr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U istočnoj će Hrvatskoj biti barem djelomice sunčano, i danju toplije nego u petak. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura od 10 do 12 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme, te većinom slab južni i jugozapadni vjetar.

U gorskim krajevima jutro svježe, ponegdje s maglom ili sumaglicom, a danju djelomice sunčano. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. Ujutro uz obalu umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, koja će vrlo brzo oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 10 °C, uz obalu između 18 i 21 °C. Najviša dnevna od 23 do 26 °C, na moru između 27 i 29 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu pretežno sunčano te danju vrlo toplo i vruće. Ujutro uz obalu slab do umjeren burin, a tijekom dana zapadnjak i jugozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti Dalmacije od 12 do 15 °C, uz obalu između 20 i 22 °C, a najviša dnevna uglavnom između 29 i 32 °C. Temperatura mora većinom od 25 do 27 °C."

Od nedjelje još toplije, većinom i vruće

"Idućih dana u unutrašnjosti
pretežno sunčano i postupno sve toplije pa će dnevna temperatura zraka od nedjelje biti uglavnom viša od 30 °C. U nedjelju ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab. 

Na Jadranu idućih dana većinom sunčano i vruće s dnevnom temperaturom zraka ponegdje i do 35 °C, a noći će biti tople, uz više od 20 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a sredinom idućeg tjedna vjerojatno prolazno jaka bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" i u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će biti većinom visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.


HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020. produžen do 19. kolovoza 2019.!

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je produžen do 19. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Neka tako bude i u kalendaru za 2020. godinu!