Četvrtak: relativno svjež, većinom suh, sunčan, bura

Osvježenje je stiglo! I u većini Hrvatske, osim u dijelu Dalmacije, prekinulo niz vrućih dana, koji je ponegdje, primjerice u Makarskoj, dug već 15 dana, a u Šibeniku čak 28 dana. Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najviša temperatura zraka od 6. do 13. kolovoza u Kninu bila visoka kao nikada u dosadašnjoj znanoj povijesti mjerenja tog dijela godine.

I kiše je od utorka do srijede navečer bilo gotovo posvuda, ponegdje i obilnije, osobito u Gorskome kotaru, te na riječkome području Rijeke i u Hrvatskome zagorju. A ni jaka i olujna bura nije izostala.

Sljedećih će dana biti i svježine i vrućine,
samo ponegdje možda još i malo oborine,
te na Jadranu sigurno još u četvrtak i "buretine".

Najizraženije svježine će biti ujutro, uz more uz buru, gdjekad i jaku, s olujnim udarima, te osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle. Dodatna pozornost u prometu nužna je ne samo zbog meteoroloških uvjeta, nego i zbog mnogobrojnih hodočasnika u marijanska svetišta, kao i zbog povećane gužve zbog početka mnogima produljenoga vikenda. Tijekom njega će ponovno u većini Hrvatske biti vruće, osobito u nedjelju, a i početkom sljedećega tjedna, kada je ponegdje moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Kiša je moguća samo rijetko i kratkotrajno - uglavnom u četvrtak još gdjekoja kap ili kratkotrajni pljusak na istoku i  jugu zemlje, te u u petak u sjevernijim krajevima.

Vjerojatnost za novu promjenu vremena, kišu i pad temperature znatnije se poveća sredinom sljedećega tjedna, ali i tada - kao i sada - najvjerojatnije samo prolazno i kratkotrajno. Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama - dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost - što nužno ne znači i sigurnost - za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine...

Detaljniju vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak - pretežno suh i sunčan, ali relativno svjež, uz buru...
Dunja Plačko-Vršnak
: "Tijekom blagdana Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro mjestimice može biti magle. Jutro će biti razmjerno svježe, a najviša temperatura ugodna, uglavnom između 23 i 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također svježe jutro s temperaturom između 12 i 14 °C, a mjestimice može biti magle. Danju pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu nižu od prosječne za sredinu kolovoza, uglavnom 24 i 25 °C.

U gorju još svježije, ujutro oko 11 °C, danju oko 22 °C. Također može biti kratkotrajne magle, a danju će biti barem djelomice sunčano. Na sjevernom Jadrana prevladavat će sunčano, u prvom dijelu dana još i vjetrovito, uz umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Bura će prema kraju dana oslabjeti. Poslijepodnevna temperatura većinom 27 i 28 °C, a i temperatura mora zbog bure malo niža nego prošlih dana.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more. Vjetar će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura između 20 i 23 °C, u unutrašnjosti oko 17 °C. Danju vrlo toplo, uglavnom s temperaturom nižom od 30 °C.

Podjednako pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, pri čemu uglavnom u zaobalju prolazno može biti umjerene naoblake i ponekog pljuska. Umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar - postupno će slabjeti. Najviša dnevna temperatura bit će oko 29 °C."

U petak prolazno oblačnije pa sunčanije i toplije, često i vruće...

"U petak će u većini unutrašnjosti ponovno biti prolazno više oblaka, a osobito u središnjoj Hrvatskoj može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Za vikend te početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano i postupno toplije, od nedjelje i vruće, ali će jutra još biti razmjerno svježa.

Na Jadranu će do kraja ovog te početkom sljedećeg tjedna prevladavati sunčano i postupno toplije, pa će vruće ponovno prevladavati za vikend. Uz obalu će puhati uglavnom slaba, u petak još ponegdje i umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i ponovno će biti većinom visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!