U ponedjeljak vrhunac toplinskog vala!

Premda je već u nedjelju temperatura zraka ponegdje u Dalmaciji bila blizu 40 °C - u sunčani će ponedjeljak biti još i viša! Gotovo diljem Hrvatske bit će vrhunac toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Najviša temperatura zraka u većini će mjesta biti 35 °C i viša, a osobito u unutrašnjosti Dalmacije i oko 40 °C. Pritom su ponegdje mogući i novi temperaturni rekordi. Osim vrućine, koje će biti i u nižem gorju, mnogima bi mogla smetati i sparina pa se preporuča smanjiti aktivnosti na otvorenome, a i ne zanemarivati ostale savjete, uobičajene kod iznimno vrućih dana. I ne zaboraviti i na biljke i životinje!

Tijekom utorka u većini Hrvatske slijedi naoblačenje i barem mali pad temperature, a u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj i zamjetno osvježenje. Kiša je ponegdje u zapadnim krajevima moguća već prijepodne, a u mnogim će mjestima osobito od utorka navečer do srijede ujutro biti i obilnijih pljuskova s grmljavinom, mjestimice vjerojatno i olujnog nevremena. Prema nedjeljnim prognostičkim izračunima atmosfera će biti nestabilna iznad većine kontinentalne Hrvatske i sjevernog Jadrana, dok će na srednjem i južnom Jadranu vjerojatnost pljuskova biti vrlo mala. No, promjene su još moguće.

U srijedu daljnji pad temperature, do kraja dana i razvedravanje pa će tijekom blagdana ponovno biti pretežno sunčano, ali većini vjerojatno zamjetno ugodnije nego u ponedjeljak, u Dalmaciji i utorak...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Ponedjeljak - vrhunac toplinskog vala!mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će na istoku zemlje biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 22 °C, a najviša dnevna od 35 do 38 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako - sunčano i vruće, uz vrhunac toplinskog vala s najvišom dnevnom temperaturom zraka i do 38 °C.

Manje vruće bit će u gorju i na sjevernom Jadranu - do 35 °C - a u unutrašnjosti Istre moguće i do 37 °C. Prevladavat će sunčano, samo ponegdje s umjerenom naoblakom. Ujutro uz obalu slaba do umjerena bura, a zatim tijekom dana jugozapadnjak.

U Dalmaciji vedro i vruće, uz vrhunac toplinskog vala u njezinoj unutrašnjosti - moguće ponegdje i oko 40 °C. Puhat će slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a more malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, uz malo nižu temperaturu zraka nego na srednjem dijelu. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura mora od 24 do 27 °C."

Od utorka nestabilnije i manje toplo

"U utorak u unutrašnjosti pad temperature uz umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Prema kraju dana na zapadu ponegdje pljuskovi. U noći na srijedu može biti i olujnog nevremena. U srijedu će temperatura još malo pasti, a mjestimičnih pljuskova bit će uglavnom u prvom dijelu dana. U četvrtak i petak djelomice sunčano i malo toplije.

U utorak na Jadranu manje vruće, uz malo više oblaka, osobito na sjevernom dijelu. U srijedu nestabilno; ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi uz manji pad temperature zraka. Od četvrtka ponovno sunčanije, bez veće promjene temperature zraka. Puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar,  a u srijedu će na sjevernom i srednjem dijelu puhati umjerena i jaka bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u ponedjeljak će biti visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!