„Jasna Velika maša dobro vino donaša“

Vrhunac vjerojatno posljednjeg toplinskog vala ove sezone bit će tijekom ponedjeljka. Lokalno je moguća najviša temperatura zraka viša i od 36 °C, posebice na kninskom području. Stoga je radove na otvorenom poželjno obavljati u vrlo ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Životinjama osigurajte dovoljno pitke vode i odgovarajući zaklon, a biljke zalijte već večeras, kako bi lakše podnijele toplinski stres.

No već krajem prve polovine tjedna u kontinentalnim krajevima slijedi kratkotrajno nevrijeme uz kišu i pojačan vjetar, nakon kojeg će vrijednosti temperature zraka u nastavku tjedna biti primjerenije dobu godine. Obilnija količina oborine očekuje se na istoku zemlje, pa sukladno tome prilagodite navodnjavanje planirano u prvoj polovini tjedna. Kiša će na Jadranu u novome razdoblju većinom izostati, stoga je potrebno i dalje sustavno navodnjavati.

Do kraja razdoblja očekuje se kako će akumulirana toplina u biljkama biti iznad prosjeka za ovo doba godine, što će sigurno doprinijeti dozrijevanju plodova čija berba je upravo u tijeku. Svakako slijedite upute za pravovremenom odgovarajućom zaštitom od biljnih bolesti i štetnika, pritom vodeći računa o nastupu karence kako bi berba bila sigurna.

A uz berbu, vrijeme je pogodno i za sjetvu blitve, špinata, raznih salata i kupusnjača. Naime, srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine početkom tjedna bit će od 27 °C u gorju do 32 °C u Dalmaciji, a s odmicanjem tjedna i najavljenim osvježenjem i te će se vrijednosti spustiti za nekoliko stupnjeva.

Dakle, izgledno je kako će vrijeme ići na ruku vinogradarima, jer kaže se:
„Jasna Velika maša dobro vino donaša“.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.