Subota: sunčano i vruće

Do utorka će diljem Hrvatske i okolice biti pretežno sunčano, većinom čak i vedro vrijeme, te gotovo posvuda vruće, mnogima i neugodno sparno. Pritom će vrhunac ovog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje u većini krajeva biti u ponedjeljak, kada će temperatura barem ponegdje biti blizu dosadašnjeg rekorda, a ne smije se isključiti mogućnost postavljanja i ponekog novog. Temperatura zraka u mnogim će mjestima biti i viša od 35 °C, u unutrašnjosti Dalmacije vjerojatno i oko 40 °C. Barem prema službenim mjerenjima u meteorološkim kućicama DHMZ-a. Na suncu, i još ako ste u pokretu, osjećaj topline jamačno će vam biti i znatno veći. Stoga ne zanemarujte savjete i preporuke o hladovini, tekućini, izbjegavanju većih napora i druge, te izbjegnite moguće nevolje.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota - sunčano i vruće

Krunoslav Mikec: "Vikend će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
početi suncem. Samo mjestimice ujutro može biti kratkotrajne magle, a tijekom dana male naoblake. Jutro podjednako toplo kao u petak, a danju toplije s temperaturom između 32 i 35 °C. Puhat će pritom ponegdje slab i umjeren istočnjak i jugoistočnjak.

I u središnjoj će Hrvatskoj biti sunčano i iznadprosječno toplo. Temperatura će od najnižih jutarnjih 17 do 20 °C porasti danju na vrijednosti između 32 i 35 °C.

Vruće i na sjevernom Jadranu pa i u Lici i Gorskome kotaru. Uz sunčano vrijeme, ponegdje sa slabim i umjerenim jugozapadnim vjetrom, ujutro na obali mjestimice burom, najviša će dnevna temperatura biti između 31 i 34 °C. Na moru će i jutro biti toplo s najnižom temperaturom ponegdje i oko 25 °C.

Podjednako i na srednjem Jadranu. U unutrašnjosti Dalmacije pak malo niža jutarnja temperatura. No, dnevna će biti viša nego na obali i otocima, uglavnom od 34 do 38 °C. More zbog slabog i umjerenog zapadnog i jugozapadnog vjetra mirno i malo valovito.

Sunčano i vruće, ponegdje i vrlo vruće, i na krajnjem jugu Hrvatske, također uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni, većinom prema otvorenome i sjeverozapadni vjetar."

Do utorka sunčano i vruće, pa opet nestabilnije...

"U nedjelju i u utorak na kopnu malo manje vruće, a sredinom sljedećega tjedna temperatura će u većini unutrašnjosti vjerojatno biti niža od 30 °C. Stoga će vrhunac ovog toplinskog vala biti u ponedjeljak, kada će nerijetko najviša temperatura biti oko ili viša od 35 °C. Pritom do utorka sunčano, čak i vedro, a tijekom utorka sve nestabilnije te u drugome dijelu dana i osobito u noći na srijedu treba računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu.

Na Jadranu opasnost od toplinskog vala još veća nego na kopnu. Dnevnu vrućinu ponegdje može ublažavati vjetar, većinom jugozapadni i zapadni, a nedjelju na sjevernom dijelu mjestimice i bura, koje će biti i u utorak, kada će vrućina i na moru popuštati, barem na sjevernom dijelu, gdje će se povećati vjerojatnost neverina.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će biti većinom vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!