Petak: većinom sunčano i vruće, još poneki pljusak

Veselili se tomu ili ne - niža temperatura u dijelu Hrvatske tijekom četvrtka, pa i svojevrsno osvježenje, samo je kratkotrajne naravi. No, vjerojatno srećom za većinu - i pljuskovi i grmljavine, pa i olujna nevremena, kojih je u petak bilo najprije u Istri, zatim i još kojegdje.

Već tijekom prevladavajuće sunčanoga iako ne i sasvim suhog petka će ponovno gotovo posvuda biti vruće. Još sunčanije i toplije - vruće i sparnije - bit će za vikend i početkom novoga tjedna. U mnogim će mjestima temperatura biti i viša od 35 °C, uz umjerenu i veliku, u južnim hrvatskim krajevima
čak i vrlo veliku opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Ljeto u pravom smislu riječi! I u skladu s dugoročnim prognozama - i za ljeto, a i za kolovoz. Odgovara li vam - uživajte, ali i ne zaboravite na savjete i preporuke o hladovini, tekućini... A nautičari i ostali koji plovite - ni na prognozu koju je za vas i za Regionalni dnevnik ovoga četvrtka pripremila Lidija Fuštar iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.Petak - većinom sunčano i vruće, uz još samo poneki pljusak

U Slavoniji, Baranji i Srijemu
najnestabilnije će biti u noći i ujutro, a poneki je pljusak moguć još i tijekom djelomice sunčanog petka, osobito u gorju. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom 16 i 17 °C, a najviša poslijepodnevna oko 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno toplo, poslijepodne i vruće, uz barem djelomice sunčano vrijeme, a ujutro po nekim nizinama može biti i kratkotrajne magle. Nestabilnosti će u noći biti u mnogim mjestima, a tijekom petka su moguće još samo rijetko, uglavnom u Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Ni u gorju u petak još neće biti stabilno, a poneki se pljusak ne smije isključiti ni u unutrašnjosti Istre, osobito iznad Ćićarije i Učke. Prema otvorenome pak moru sjevernog Jadrana pretežno vedro. Ujutro slaba do umjerena bura, zatim sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura zraka od 28 do 32 °C, mjestimice i oko 34 °C.

I u Dalmaciji vruće, većinom čak i više nego u četvrtak, uz buru pa maestral, te uz sunčano vrijeme, uz more i vedro, dok će poneki razvoj oblaka biti moguć uglavnom u unutrašnjosti. More malo do umjereno valovito, tijekom dana u smirivanju, temperature od 25 do 27 °C.

Stabilno će biti i na jugu Hrvatske, uz malo ili nimalo oblaka, te uz većinom toplu noć i vruć dan, te samo na otvorenome moru umjeren sjeverozapadnjak, osobito u noći i ujutro.Od subote do utorka još toplije, ponegdje i uz više od 35 °C!

Od subote do ponedjeljka
još stabilnije i sunčanije, većinom čak i vedro, te još toplije nego u petak, u većini kopnenog dijela Hrvatske posebice u subotu i ponedjeljak, a u nedjelju će malo manje vrućem danu pridonijeti često umjeren sjeveroistočnjak. U utorak se ponovno povećava vjerojatnost za lokalne nestabilnosti i zamjetniji pad temperature.

Na Jadranu će opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje biti još veća nego u većini unutrašnjosti. U ponedjeljak i utorak čak vrlo velika! Osim vrućih pa i vrlo vrućih dana nekima bi mogle smetati i prilično tople noći, koje u nekim mjestima mogu čak biti i vruće, što se ne događa baš često.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će visoka koncentracija peluda korova biti samo u istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo korova, nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u petak će u većini Hrvatske i okolice biti visok i vrlo visok,  pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!