Hrvatska radiotelevizija ponovno prikazuje izvrsnu norvešku seriju “Saboteri”

Zagreb, 7. kolovoza 2019. – Hrvatska radiotelevizija od subote 10. kolovoza na Trećem programu (HRT - HTV3) ponovno prikazuje izvrsnu norvešku seriju “Saboteri”.

Ova šestodijelna norveška serija priča je o jednom od najuzbudljivijih događaja iz Drugog svjetskog rata, pokušaju nacista da sastave atomsku bombu i očajničkoj borbi saveznika da ih u tome spriječe.

Brilijantnog njemačkog znanstvenika i nobelovca Wernera Heisenberga nacisti su optužili da je politički nepodoban. No kad njegova majka uputi žalbu majci nacističkog lidera Heinricha Himmlera, dopuštaju mu ulaz u Uranverein, tajni nacistički nuklearni projekt. Heisenberg je uvjeren da je za kontrolu lančane reakcije potrebna teška voda, a ta komponenta postoji samo u tvornici Norsk Hydro, u Norveškoj.

Drugi svjetski rat je započeo, a nekadašnji norveški znanstvenik i profesor Leif Tronstad posumnja u motiv Nijemaca koji od njih naručuju tešku vodu. Pokuša upozoriti tvornicu, koja u dramatičnim okolnostima vodu šalje u Francusku.

U travnju 1940. Njemačka okupira Norvešku i traži pojačanu proizvodnju teške vode. Tronstad bježi u Englesku upozoriti saveznike o njemačkom pokušaju stvaranja atomske bombe. U glavnim su ulogama: Espen Klouman-Hoiner (Leif Tronstad), Christoph Bach (Werner Heisenberg), Anna Friel (Julie Smith), Pip Torrens (John Skinner Wilson), Dennis Storhoi (Erik Henriksen), David Zimmerschied, Soren Pilmark i Benjamin Helstad.

Prvu epizodu norveške serije “Saboteri” gledajte u subotu 10. kolovoza na Trećem programu Hrvatske televizije u 22 sata.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr