Srijeda: većinom sunčano i vruće, jugozapadnjak, jugo

I sljedećih će dana na Jadranu prevladavati sunčano, pa i još toplije nego početkom tjedna, te većinom suho. U kopnenom području već u srijedu nestabilnije, uz mogućnost za poneki pljusak uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a u četvrtak je ponovno velika vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme i tuču - najprije na zapadu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i u istočnim kopnenim krajevima, gdje će nestabilnosti biti i u petak. Nakon gdjegod umjerenog jugozapadnjaka i juga u većini će krajeva potkraj četvrtka i u petak prolazno zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura i tramontana.

Tijekom petka slijedi stabilizacija vremena, pa će vjerojatno sve do utorka diljem Hrvatske biti pretežno sunčano, pa i vedro, uz ponovni porast temperature zraka i povećanje opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda - pretežno sunčano i vruće, ali posvuda ne i suhoKrunoslav Mikec: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i vruće s najvišom dnevnom temperaturom uglavnom od 32 do 34 °C. Ujutro između 16 i 20 °C. Vjetar slab i umjeren južni i jugozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj jugozapadnjak sredinom dana i poslijepodne ponegdje na udare može biti i jak. Dan će obilovati suncem, iako će poslijepodne i navečer biti više oblaka, posebno onih visokih, koprenastih. Temperatura zraka podjednaka kao na istoku.

Pretežno sunčano i još malo toplije nego u utorak bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu. No, ponegdje u Gorskome kotaru i Istri treba računati na prolazno više oblaka uz malu vjerojatnost za poneki pljusak. Puhat će jugozapadnjak, mjestimice na udare i jak, a na Jadranu jugo, koje uglavnom prema otvorenome moru može biti umjereno jako.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmaciji sunčano, uz malo oblaka posebice na sjeveru Dalmacije u drugome dijelu dana. Puhat će jugo, slabo i umjereno, uglavnom na otvorenome i umjereno jako, uz koje more može biti i umjereno valovito.

Juga će biti i na krajnjem jugu naše domovine, također slabog i umjerenog, na otvorenome moru moguće i jakog. Bit će vedro i vruće, uz najvišu temperaturu uglavnom od 31 do 35 °C."

U četvrtak nestabilno, na kopnu i malo manje toplo, a od petka...

"U četvrtak i petak vrućina će u većini unutrašnjosti malo popustiti, ali će mnogima biti sparno. Uz više oblaka velika je vjerojatnost za mjestimičnu kišu i grmljavinu. Na žalost, ponegdje može biti i izraženijeg pljuska pa i nevremena, poglavito krajem četvrtka. Od subote opet sunčanije, uz povratak vrućine. 

Na Jadranu će prevladavati sunčano, posebice prema jugu. Na sjevernom dijelu u četvrtak nestabilno, uz mogućnost za pljuskove i grmljavinu, posebice u Istri. U četvrtak će puhati jugo, a u petak će okrenuti na buru i sjeverozapadnjak, kojega će uz zapadni vjetar biti i u subotu. Tople noći i vrući dani pridonijet će ponovnom povećanju opasnosti od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje." prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će visoka koncentracija peluda korova biti samo u istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u srijedu će biti visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!