Ponovno vrućina - pazite na biljke, životinje...

Idućih će dana prevladavati suho i vruće vrijeme. Najviša temperatura zraka vrlo će vjerojatno biti sredinom tjedna. Od 30 u gorju do mogućih 36°C u Slavoniji i Dalmaciji. Biljke će trpjeti toplinski stres. Tamo gdje je tlo ostalo suho treba i dalje uporno navodnjavati.

Ovog ljeta gotovo da nema tjedna u kojem ne najavljujemo mogućnost pljuskova. Lokalnog karaktera i nejednolikog intenziteta najvjerojatniji će biti u drugom dijelu tjedna i to ponajprije na zapadu unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. Zato u prvom dijelu tjedna nesmetano planirajte radove poput preventivne zaštite, rezidbe voćaka, uklanjanja korova ili održavanja parcela nakon žetve.

Tlo će se zagrijati.

Srednja dnevna temperatura tla na 10-ak cm dubine vjerojatno će biti od 26 °C u gorju do 32 °C u Dalmaciji. Treba imati na umu da je temperatura površine još i viša. Tijekom vrućih dana na kopnu nerijetko iznad 40 °C, a na otocima i preko 50 °C.

Vrućina i sparina do sredine tjedna utjecat će i na životinje.

Prema dojavama građana postoje pašnjaci na kojima su krave i konji cijeli dan na vrućini izloženi Suncu. Stoga apeliramo na poljoprivrednike da omoguće stoci kakvu takvu sjenu, makar i blizinu jednog drveta. Tijekom ljetnih vrućina svi trebaju svježu vodu. Također, ne zaboravite zaštiti i sebe od štetnog Sunčevog zračenja.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.