Subota: svježije, još ponegdje nestabilnosti

Početak produljenoga prazničnoga vikenda bit će svježiji od radnog dijela tjedna, te još prilično nestabilan, uz sunčano vrijeme, ali i mjestimične pljuskove i grmljavinu, na Jadranu i ponegdje umjerenu i jaku buru i sjeverozapadni vjetar.

Od nedjelje će biti mirnije, stabilnije i sunčanije, iako posvuda ne baš sasvim suho. No, od ponedjeljka svakako toplije, uskoro ponovno u većini krajeva i vruće, što će pridonijeti ostvarenju prognoze za kolovoz.


Subota - svježije, još ponegdje nestabilnostiI u subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu još biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno uz pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni. Najniža temperatura od 16 do 18 °C, a najviša dnevna 25 ili 26 °C.

Podjednaka će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz malo stabilnije i sunčanije vrijeme, ali ne posvuda, pa su nakon noćnih kojegdje - pljuskovi i grmljavina tijekom petka moguće uglavnom u Podravini i Međimurju.

Tijekom dana će i u gorju, vjerojatno i u unutrašnjosti Istre, uz djelomice sunčano vrijeme biti novih razvoja oblaka i nestabilnosti. Na sjevernom će pak Jadranu nakon noćnih pljuskova i grmljavine te ponegdje umjerene, većinom podno Velebita i jake bure, lokalno i s olujnim udarima - danju biti uglavnom suho, pa i prevladavajuće sunčano, uz gdjegod umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Podjednako vjetrovito i u Dalmaciji, uz u noći prolazno valovito more, danju pak malo do umjereno valovito. Uz obalu će pljuskova, grmljavina, ponegdje i olujnog nevremena biti u noći, samo rijetko i ujutro, a u unutrašnjosti su mjestimice mogući i poslije.

I na jugu Hrvatske će najnestabilnije biti u noći i ujutro, a tijekom prevladavajuće sunčanoga dana još samo ponegdje postoji mogućnost pljuskova i grmljavine. Nakon prolazne bure, većinom umjerene, danju će puhati maestral.

Od nedjelje sunčanije, zatim i toplije, ali i dalje ne sasvim stabilno

Nakon svježijeg vremena još i u nedjelju, od ponedjeljka će ponovno biti toplije, sve češće i vruće, i to ne samo u unutrašnjosti Dalmacije nego i u sjevernijim kopnenim krajevima. I pritom većinom sunčano, ali i dalje ne sasvim stabilno pa će biti poslijepodnevnih razvoja oblaka, ponegdje i pljuskova s grmljavinom, osobito u gorju.

I na Jadranu u nastavku produljenoga vikenda i novoga tjedna pretežno suho i sunčano, s temperaturom uglavnom oko prosječne za početak kolovoza, pa će noći biti uglavnom tople, a dani vrući - ali ne odviše, uz buru i maestral. Sredinom pak sljedećega tjedna povećava se vjerojatnost za jugo, zatim i nove pljuskove.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo korova, nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će u većini Hrvatske i okolici biti visok i vrlo visok,  pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!