Srijeda: sunce, oblaci, vrućina, ali ponegdje i...

Po iznadprosječno visokoj temperaturi zraka srijeda će, kao i utorak, biti prilično dobar predstavnik ovoga srpnja. Štoviše, u većini Hrvatske dodatno će se povećati ionako iznadprosječan broj vrućih dana u ovome mjesecu. Pritom će se u mnogim krajevima nastaviti nadmetanje sunca i oblaka, kojem će se ponegdje nakratko pridružiti i kiša, pa i u obliku pljuska praćenog grmljavinom, i to uglavnom na kopnu, dok će na Jadranu prevladavati sunce i vedrina, uz mirno i malo valovito more, temperature većinom od 24 do 27 °C.

Osim vedrine, u prvim će danima kolovoza biti i povremene kiše i grmljavine, vjerojatno najviše u petak, i to ne samo u unutrašnjosti, nego i na većem dijelu Jadrana - najkasnije na jugu. Jugo i jugozapadnjak samo će prolazno i kratkotrajno zamijeniti buru i maestral.


Srijeda - sunce, oblaci, vrućina, ali i mjestimična povremena kiša i grmljavinaU većem dijelu istočne Hrvatske nestabilnije će biti poslijepodne, a u zapadnoj Slavoniji i Podravini povremena kiša i grmljavina mogući su i prije. Ujutro će ponovno biti sumaglice, samo rijetko i kratkotrajne magle, osobito u Posavini. Vjetar slab, gdjegod prolazno i umjeren sjeverozapadni, a temperatura zraka ujutro najniža od 19 do 22 °C, poslijepodne najviša oko 31 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo za kraj srpnja, uz nekima čak i neugodnu noć, bit će i u središnjoj je Hrvatskoj, gdje je već u noći i ujutro velika vjerojatnost mjestimične povremene kiše i grmljavine, kojih će biti i u nastavku dana.

Vjerojatno još nestabilnije bit će u gorju, pa i u unutrašnjosti Istre, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć i uz obalu sjevernog Jadrana, uglavnom na riječkome području. Vjetar slab - burin pa maestral, a more mirno i malo valovito, temperature oko 26 °C. Najniža temperatura zraka uz more od 21 do 24 °C, u unutrašnjosti od 15 do 18 °C, a najviša većinom između 29 i 32 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije još viša, pa i oko 35 °C, što će na kopnu dodatno potaknuti poslijepodnevne lokalne razvoje oblaka i pljuskove, osobito u pograničnom području. Uz obalu sunčanije, prema otvorenome i vedro, uz slab do umjeren maestral, koji će donositi osvježenje s mora.

U nastavku tjedna promjenljivo, najnestabilnije u petak

I u nastavku radnoga tjedna
oblačnije i nestabilnije bit će u kopnenom području, pri čemu je najveća vjerojatnost izraženijih pljuskova i grmljavine u petak. I tijekom vikenda, za mnoge produljenoga zbog praznika, teško je vjerovati da će posvuda biti suho. No, barem se čini neprijepornim da će velika vrućina nakon petka izostati i da će temperatura biti uglavnom oko prosječne za početak kolovoza.

Na Jadranu pretežno sunčano i vruće, ali ne posvude i suho. U četvrtak i ponedjeljak poneki je pljusak s grmljavinom moguć uglavnom na sjevernom dijelu, a u najnestabilniji petak i južnije. Buru i maestral u petak će samo prolazno i kratkotrajno zamijeniti jugo i jugozapadnjak.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima na jugu može smetati i umjerena koncentracija.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u srijedu će u Hrvatskoj i okolici biti visok i vrlo visok,  pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!