Nestabilno vrijeme stvara probleme

Nakon ljetne žege, novi će tjedan obilježiti nestabilno vrijeme, koje će nam donijeti dašak svježine. Ipak, još uvijek će ponegdje biti vruće, pri čemu tople noći uzduž Jadrana i dalje neće popustiti, što će biljkama zasigurno predstavljati dodatni stres.

Pljuskovi praćeni grmljavinom, a lokalno i tučom, mogući su diljem zemlje. Jače izraženo nevrijeme najvjerojatnije je u središnjim i sjeverozapadnim predjelima Hrvatske u prvoj polovini tjedna. Stoga svakako provjeravajte zaštitne mreže u nasadima i vinogradima i na vrijeme zatvarajte plastenike i staklenike.

Kiša dobro došla, ali je i dalje potrebno navodnjavanje...

Nakon pomalo sušnog perioda, svaka kap kiše je itekako dobrodošla. No, svakako je i dalje potrebno navodnjavati i natapati nasade. Uz to, održavajte tlo rahlim i bez korova kako bi se vlaga što duže zadržala u tlu. Spremanje otave bit će otežano, stoga pratite dnevne prognoze za planiranje radova.

Tlo ponovno hladnije

U odnosu na ovotjednu visoku temperaturu tla pri samoj površini, vrijednosti u sjetvenome sloju prema kraju novoga tjedna vjerojatno će biti nekoliko stupnjeva niže, posebice u kontinentalnim predjelima. U gorju će biti do 25 °C, na istoku do 28°C, a uzduž Jadrana i do 30 °C.

Vrijeme povoljno za bolesti i štetnike, ali pazite na karencu...

Nestabilno vrijeme s kišom bit će povoljno za razvoj biljnih bolesti i štetnika. Kako se vrijeme berbe ranih sorata jabuka već bliži, ne zaboravite u vašim planovima zaštite nasada voditi brigu i o propisanoj karenci sredstva za zaštitu bilja.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.