Vrijeme u nedjelju: "Uh!"

I prema subotnjim prognozama djeluje neprijepornim da nam u nedjelju stiže dugonajavljivana promjena vremena s kišom, često i obilnijom, u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će i olujnih nevremena i tuče, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Osim pada temperature većini će vjerojatno još veće nevolje stvarati vjetar, posebice jugo, koje će na većem dijelu Jadrana sve do poslijepodneva biti jako, gdjegod i olujno, pa će, uz mjestimične nevere, plovidba dodatno biti otežana. Stoga je nautičarima i ostalima koji su planirali ploviti najbolje naći sigurnu luku.

I u ponedjeljak će još u većini krajeva biti kiše, mjestimice i grmljavine. Od utorka pak ponovno stabilnije, većinom i suho, te svakako sunčanije i toplije, često i vruće, ali ipak ne kao u ovome tjednu. Vjerojatnost za pljuskove se opet povećava od petka, osobito u kopnenom području...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja - promjena vremena!Tomislav Kozarić: "U nedjelju se savjetuje poseban oprez jer će vrijeme biti izuzetno nepovoljno zbog olujnih nevremena i obilnih pljuskova, pa i tuče. Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru, gdje će puhati i jako jugo. No, osvježenje će vjerojatno mnogima dobro doći.

Vruće će još biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, uz jugoistočnjak. Tijekom dana sve nestabilnije, većinom poslijepodne i navečer uz mogućnost lokalnih nevremena.

U središnjoj Hrvatskoj s jugozapada već prijepodne jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s gmljavinom te osvježenjem, a osobito su poslijepodne vjerojatna jača nevremena s tučom i obilnijom oborinom.

Već u noći i ujutro jake grmljavinske nevere praćene obilnom kišom, olujnim vjetrom, vjerojatno i tučom, zahvatit će sjeverni Jadran, za koji je stoga objavljeno crveno upozorenje - najvišeg stupnja. Gotovo će u isto vrijeme nestabilnosti biti i u gorju. Jako jugo s olujnim udarima će slabjeti i prolazno skrenuti na jugozapadnjak, duž obale buru. Prilično će osvježiti.

S jačim naoblačenjem izraženi pljuskovi i grmljavina, te jake nevere u Dalmaciju će se proširiti do sredine dana, a najnepovoljnije će biti poslijepodne. Jako jugo s olujnim udarima te umjereno valovitim i valovitim morem, slabjet će u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura zamjetno niža od sutnje, između 26 i 28 °C.

Na jugu Hrvatske promjena vremena s jakim neverama i obilnim pljuskovima nailazi većinom u poslijepodnevnim satima, a već prijepodne će se naoblačiti. Stoga će se i dnevna temperatura većinom zadržati ispod 30 °C, a ujutro će biti oko 25 °C. Jako i vrlo jako jugo će slabjeti prema kraju dana.

U novome tjednu u početku još kiša i svježije, pa...

Iako će na Jadranu još i u ponedjeljak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, doći će do postupnog smirivanja vremena i smanjenja naoblake, a zapuhat će sjeverozapadni vjetar. U nastavku se tjedna vraća ljetni ugođaj, uz sunce i danju slab do umjeren sjeverozapadnjak, a ujutro ponegdje buru. Ponovno će biti vruće.

Sredinom idućeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, stabilnije i ponovno vruće. A do tada, uz promjenljivo vrijeme, povremeno pljuskovi i grmljavina, najčešće u ponedjeljak, kada će još biti i razmjerno svježe te puhati sjeverni vjetar.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj  i istočnoj Hrvatskoj te na sjevernom i srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

Zbog mnogobrojnih oblaka UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u nedjelju će u većini Hrvatske i okolice biti nizak i umjeren, samo rijetko i visok.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A kad već nekima neće vrijeme tijekom nedjelje - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.
Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.
Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!