Subota: većinom vruće, nestabilno, jačanje juga

Nakon niza pretežno suhih, sunčanih i iznadprosječno toplih dana, uglavnom i vrućih, i to u dijelu Hrvatske kao rijetko kada u ovom dijelu srpnja, u petak je počelo nestabilno razdoblje, koje će se nastaviti i u sljedećem tjednu. Stoga smo već imali, i imat ćemo još češće i žešće - ne samo pljuskove i grmljavinu, nego i mjestimična olujna nevremena, pa i s tučom.

U većini će Hrvatske vjerojatno najviše nestabilnosti, i za mnoge najnepovoljnije vrijeme, biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će u mnogim mjestima u samo nekoliko sati pasti obilna kiša, pa su, između ostalih, moguće i nevolje u prometu.

Osobita se pozornost preporuča i nautičarima, kojima je najbolje potražiti sigurna sidrišta i vezove jer će potkraj subote i u nedjelju biti jakog, gdjegod vjerojatno i olujnog juga, a i nevera.

Još detaljnije prognoze i upozorenja za pomorce i ostale koji plove mogu se povremeno čuti u informativnim emisijama Hrvatskog radija (HR), te posebice tijekom svakodnevnih razgovora sa službujućim meteorologom Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a na HR Pula, HR Rijeka i HR Split, koji ove subote obilježava 65. rođendan. Ali naravno, daleko je još od "mirovine"...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Subota - većinom vruće, osobito na kopnu i nestabilno, na moru uz jačanje jugaTomislav Kozarić: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano, no i dalje nestabilno, pa uz razvoje oblaka treba računati na pljuskove s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Bit će i dalje iznadprosječno toplo, uz jutarnju temperaturu od 19 do 22 °C, te poslijepodnevnu vrućinu od 30 do 33 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, uz mjestimične razvoje obaka i pljuskove s grmljavinom - vjerojatnije, a moguće i izraženije, u sjevernijim područjima. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar, a najviša će temperatura ponovno doseći i 33 °C.

Vrućina će prevladavati i na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima, uz pretežno sunčano vrijeme, prema kraju dana uz porast naoblake, a već poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi, ponajprije u Istri i zaleđu Rijeke. Puhat će većinom umjereno jugo, uz umjereno valovito more, osobito prema otvorenom moru.

I u Dalmaciji većinom sunčano i vruće. Zapuhat će jugo, koje će postupno jačati na umjereno, prema kraju dana na otvorenom i jako, uz umjereno valovito do valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 31 do 34 °C, a najniža jutarnja od 20 do 25 °C.

Pretežno sunčano, uz većinom samo malo oblak, te vruće bit će i na jugu Hrvatske. Jugo će postupno jačati, a more biti sve valovitije, osobito prema kraju dana. Najviša temperatura između 31 i 33 °C."

U nedjelju najnestabilnije, uz česte i obilne pljuskove i grmljavinu, a zatim...

"U danima koji slijede na kopnu promjenljivo, povremeno s povremenim pljuskovima i grmljavinom. Najnestabilnije, uz trenutačno najveću vjerojatnost obilnijih pljuskova i grmljavinskih nevremena bit će u nedjelju. Južni vjetar će okrenuti na sjeverni, a stići će i osvježenje.

I na Jadranu je u nedjelju, uz jače naoblačenje, velika vjerojatnost olujnih nevremena s obilnim pljuskovima. Pljuskova će još biti i u ponedjeljak, a od utorka većinom sunčano. Umjereno do jako jugo okrenut će na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najprije će osvježiti, a zatim će ponovno temperatura rasti, ali neće biti prevruće. Posebnu pozornost treba usmjeriti na nedjelju, tijekom koje će na Jadranu biti jakih nevera, osobito opasnih za nautičare i ostale pomorce.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj  i istočnoj Hrvatskoj te na sjevernom i srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u subotu će  u Hrvatskoj i okolici, unatoč oblacima, biti većinom vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A kad već nekima neće vrijeme tijekom vikenda - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.
Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.
Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!