Vrućina popušta, ali raste vjerojatnost nevremena!

Dosadašnja upozorenja za toplinski val koji može djelovati na zdravlje sljedećih će dana sve više zamjenjivati ona za mjestimična olujna nevremena, koja se mogu pratiti i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone. Naime, već u petak, te osobito do kraja tjedna znatno se povećava vjerojatnost za pljuskove, grmljavinu, prolazno jak vjetar i tuču. Mnogima neugodne, ali sasvim uobičajene pojave kada vlažniji zrak dođe na odviše zagrijanu podlogu nakon tjedan pa i više iznadprosječno toplih dana, štoviše - vrućih, i to u mnogim mjestima kao rijetko kada u ovom dijelu srpnja.

Osim na kopnu, gdje će nestabilnosti biti već u petak, osobito pozorni trebaju biti nautičari tijekom vikenda, posebice u nedjelju, kada im Josipa Kuzmić iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a preporuča potražiti sigurna sidrišta i vezove.


Petak - pretežno sunčano i vruće, ali i nestabilno

I u petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu
prevladavati sunčano, ali uz više oblaka nego u četvrtak, osobito poslijepodne u zapadnijim krajevima, gdje je i veća vjerojatnost pljuskova i grmljavine nego na istoku. Temperatura ujutro 18 do 20, a poslijepodne uglavnom 32 i 33 °C.

Podjednaka će poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti još nestabilnije, i to već prijepodne, a neugodu će već u noći i ujutro mnogima stvarati toplina, koja će ponegdje, osobito na zagrebačkome području, vjerojatno biti čak i rekordna za kraj srpnja.

I u gorskom području i u unutrašnjosti Istre je vrlo velika vjerojatnost pljuskova i grmljavine, mjestimice i olujnog nevremena, dok će uz more sjevernog Jadrana biti uglavnom suho pa i pretežno sunčano, poslijepodne uz jačanje juga, osobito na valovitijem otvorenome moru. Najniža temperatura zraka od 17 do 20 °C, uz more 22 do 26 °C, a najviša većinom između 30 i 33 °C.

I u Dalmaciji vruće te uz more sunčano, a u unutrašnjosti poslijepodnevni lokalni razvoji oblaka iz kojih su pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji u pograničnom području. Vjetar slab, a more uglavnom malo valovito, temperature oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske će biti stabilnije i sunčanije nego u sjevernijim krajevima, ali zbog nedostatka noćne i jutarnje bure te zbog danju prevladavajućeg vjetra s mora - u većini mjesta malo manje vruće nego prošlih dana, osobito na obali.

Od subote do ponedjeljka još nestabilnije, uz pad temperature

Za vikend će vrućina popuštati diljem Hrvatske
pa će u prvom dijelu novoga tjedna u kopnenom području uglavnom izostati temperatura od 30 °C i viša. No, već za vikend će biti još nestabilnije nego u petak pa će osim povremenih mjestimičnih pljuskova i grmljavine biti i olujnih nevremena, vjerojatno najčešćih i najžešćih u nedjelju, osobito u zapadnim i južnim krajevima. Od utorka se pak ponovno povećava vjerojatnost sunčanijeg vremena.

Na većem dijelu Jadrana će najnestabilnije biti u drugom dijelu nedjelje i u ponedjeljak prijepodne. No, mjestimični pljuskovi i grmljavine, pa i izraženije, moguće su već u subotu, uglavnom na sjevernom dijelu. Jugo će u subotu biti sve češće i jače, a potkraj nedjelje će vjerojatno samo prolazno zapuhati bura i tramontana, većinom ne odviše jake.

Još detaljniju prognozu vjetra i valova sljedećih dana na Jadranu za Regionalni dnevnik HRT-a po prvi je put pripremila Josipa Kuzmić, mag. phys. - geophy. iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj  i istočnoj Hrvatskoj te na srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u petak će visok i vrlo visok biti uglavnom u južnijim krajevima, gdje se osobito preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.
Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.
Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!