Tjedan kao rijetko koji u ovom dijelu srpnja

Za razliku od prošloga tjedna, koji je počeo relativno svježim vremenom, a završio vrućim i sparnim - u ovome posve druga meteo-priča. Naizgled suprotna, ali ne sasvim. Pritom, naravno, nije još sigurno što će nam se sve događati sljedeći vikend, vjerojatno manje na Jadranu, posebice južnijem dijelu, gdje je još i tijekom ovoga ponedjeljka bilo olujnog nevremena - a više u sjevernijim krajevima, gdje će znatno porasti vjerojatnost pljuskova, munja, gromova, tuče... No neprijeporno je da će nam do vikenda biti pretežno sunčano i vruće, i to kao malo kada u ovom dijelu srpnja u tako dugom nizu dana.

Stoga će
opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje u mnogim krajevima biti umjerena, osobito na Jadranu i velika, ponegdje čak i vrlo velika pa ne bi trebalo biti suvišno podsjetiti na preporuke za zaštitu od velikih vrućina

Koliko će, gdje i kada biti vruće detaljnije se može vidjeti i u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, ne samo na hrvatskome jeziku, nego i na engleskome, a i na njemačkome. A osim toga, od sada postoje i dodatne meteorološke i hidrološke obavijesti na twitteru DHMZ-a.

Utorak - većinom sunčano i vrućeU petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku, a ujutro samo rijetko moguću kratkotrajnu maglu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a temperatura zraka najniža oko 18 °C - najviša 31 ili 32 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj vruće, pa i više nego na istoku, te relativno stabilno, ujutro samo rijetko uz kratkotrajnu maglu, zatim ponegdje umjerenu naoblaku.

Oblaka i mjestimične magle bit će i u gorskom području, dok će na sjevernom Jadranu biti sunčanije, ali i vjetrovitije - u noći i ujutro uz umjerenu, uglavnom podno Velebita i jaku buru, zatim malo slabiji sjeverozapadnjak i zapadnjak. Od jutarnjih 15 do 19 °C na kopnu te od 21 do 25 °C uz more, temperatura zraka poslijepodne će dosegnuti oko 29 °C u gorju te od 32 do 35 °C na obali i u unutrašnjosti Istre.

I u Dalmaciji će već prijepodne biti vruće, a tijekom noći i jutra niže od 20 °C bit će samo ponegdje u unutrašnjosti, uglavnom u Sinju i okolici. Za razliku od ponedjeljka - posvuda suho i sunčano, najprije uz gdjegod umjerenu do jaku buru, a zatim maestral.

I na jugu Hrvatske bit će i bure i maestrala te malo do umjereno valovitog mora. Uz vedro ili samo malo oblačno vrijeme jutarnja će temperatura zraka biti od 21 do 25 °C, a poslijepodnevna između 32 i 37 °C.

Do petka relativno stabilno, većinom i još toplije

I u nastavku tjedna
danju uglavnom vruće, a nekima će neugodu stvarati i slabo osvježenje tijekom noći, koje će i ponegdje na kopnu biti tople. Vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu u srijedu će postojati uglavnom u gorju, zatim sve češće i drugdje, ne samo u unutrašnjosti, nego i na Jadranu, počevši od petka sa sjevernog dijela. No do tada sunčano, većinom i vedro, i u srijedu uz još često umjerenu, mjestimice i jaku noćnu i jutarnju buru, zatim maestral. Noći će biti tople, pa i vrlo tople, a dani vrući, gdjegod i vrlo vrući, uz temperaturu zraka i višu od 35 °C. Stoga su stručnjaci DHMZ-a upozorili na opasnost - ne samo umjerenu, nego i veliku, ponegdje čak i vrlo veliku - od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

DHMZ i na Twitteru!

I to ne samo kao do sada, na internetskim stranicama, nego prvi put - i na twitteru - njihovu novom komunikacijskom kanalu s meteorološkim i hidrološkim informacijama.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj  i istočnoj Hrvatskoj, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u utorak će u Hrvatskoj i okolici biti visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

NATJEČAJ ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati nego je i "stvarati" - i još je podijeliti s drugima, možda čak diljem svijeta - pogledajte uvjete natječaja za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.
Rok za slanje radova je 15. kolovoza 2019.
Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu!