"Jakov kuri, Ana žari!"

Ljeto se vraća na velika vrata. Najviša temperatura zraka gotovo će sigurno biti viša od 30 °C, a prema kraju tjedna vjerojatno i iznad 35 °C. Istina, sredinom tjedna moguć je kratkotrajni blaži predah od vrućina jer će najniža dnevna temperatura zraka na kontinentu vjerojatno biti od 14 °C do 17 °C, a duž Jadrana oko 20 °C.

Vrućinu će, barem u prvoj polovini tjedna na kontinentu, a moguće i na sjevernome Jadranu, vjerojatno ublažiti pokoji pljusak. Za sada se ne čini da bi mogao prerasti u neku jaču nepogodu, ali uz predviđeno toplo, pa i vruće vrijeme, lako je moguć lokalni jači razvoj oblaka koji za čas preraste u nepogodu. Stoga svakako budite na oprezu.

Nakon naglog pada, ponovni porast temperature tla

Od početka mjeseca pa do njegove sredine, srednja dnevna temperatura tla na desetak centimetara dubine spustila se za 7, 8 ponegdje čak i za 10 °C, što je doista puno i neuobičajeno, pogotovo za ovo doba godine. Sada ponovno slijedi njezin brzi nagli porast te će dosegnuti vrijednosti na kontinentu do 28 °C, a uzduž Jadrana i preko od 30 °C. Prema kraju tjedna moguće su i više vrijednosti.

Ne zaboravite zaštititi bilje

Ovi vremenski uvjeti zahtijevat će zaštitu na koju ste možda ovaj tren zaboravili, kao plitko okopavanje, zasjenjivanje osjetljivog bilja, pa i voćnih plodova, i dakako - dovoljno svježe vode za povrtnjake, a ne zaboravite i lončanice.

Oni koji nisu još obavili žetvu, evo im prilike da to obave po vrućini i suncu:
"O Jakobu pšenica dozori ili izgori".

A u novome tjednu ne treba se čuditi vrućini jer:
"Jakov kuri, Ana žari!"

Ovoga puta čini se da će Ana biti jača!Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.