Slijede stabilniji, sunčani i većinom vrući dani

U subotu će vrijeme biti stabilnije, sunčanije i toplije nego prošlih dana, a na još izraženiju vrućinu budite pripremljeni u nedjelju, na moru i idući tjedan.

U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti više sunčana vremena nego u petak. No, ujutro u Posavini postoji mogućnost za kratkotrajnu maglu. Vjetar slab. Najniža temperatura od 14 do 17 °C, a najviša oko 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz rijeke moguću maglu. Vjetar slab, poslijepodne u sjevernim predjelima do umjeren južni, a temperatura zraka između 30 i 33 °C.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Ujutro po kotlinama mjestimice magla. Vjetar slab, u drugom dijelu dana do umjeren jugozapadni, na otvorenom moru i južni. More mirno i malo valovito. Najniža temperatura zraka od 12 °C u Lici do 22 °C na obali. Najviša od 27 °C u gorju do 32 °C na moru.

U Dalmaciji pretežno sunčano, uz obalu i vedro. U njezinoj unutrašnjosti poslijepodne umjeren razvoj oblaka uz malu vjerojatnost lokalnog pljuska. Od sredine dana vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Dnevna temperatura zraka između 30 °C na obali i 33 °C u unutrašnjosti Dalmacije.

Na jugu Hrvatske također sunčano, poslijepodne uz slab do umjeren zapadnjak, na otvorenom i sjeverozapdnjak te malo valovito more. Rano ujutro bit će oko 20 °C, a poslijepodne oko 30 °C.

U nedjelju u unutrašnjosti pretežno sunčano i još toplije. Krajem nedjelje na sjeverozapadu, a u ponedjeljak i drugdje, postoji mogućnost lokalnih pljuskova. U utorak još ponegdje umjerena naoblaka. Zapuhat će slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar pa će početkom idućeg tjedna danju biti manje vruće, ali će noću i ujutro temperatura porasti.

Na Jadranu će početkom idućeg tjedna temperatura danju ponegdje dosezati i 35 °C, a noći će biti prilično tople. Prevladavat će sunčano, no uz prolazno više oblaka u ponedjeljak postoji mala vjerojatnost lokalnog pljuska, uglavnom uz obalu sjevernog Jadrana. Vjetar slab i umjeren zapadni i sjeverozapadni, na otvorenom idući tjedan i jači, a uz obalu će u ponedjeljak zapuhati bura uz već poznati fenski efekt zagrijavanja.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj  i istočnoj Hrvatskoj te na srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego i trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u subotu će u većini Hrvatske i okolice biti vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.