I u petak još gdjekoji pljusak, pa sunčano i vruće

Sljedećih će dana - tijekom kojih će biti na snazi novi Zakon o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti - prevladavati sunčano, od subote ponovno većinom i vruće, a poslijepodnevni lokalni pljuskovi mogući su uglavnom u unutrašnjosti u petak.

U petak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, a uz više oblaka lokalno može biti i kratkotrajnog pljuska, uglavnom poslijepodne u zapadnoj Slavoniji. Ujutro mjestimice moguća magle, ponajprije uz rijeke. Vjetar slab. Najniža temperatura od 14 do 17 °C, najviša dnevna oko 29 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano, ujutro mjestimice uz mogućnost magle. Od sredine dana uz razvoj oblaka ponegdje su mogući kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom, vjerojatniji na zapadu. Jutarnja temperatura od 15 do 18 °C, a poslijepodne od 27 do 30 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju barem djelomice sunčano, a u gorskim krajevima poslijepodne se još očekuju mjestimični pljuskovi i grmljavina. Manja mogućnost za njih je u unutrašnjosti Istre i na riječkom području. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura od 11 °C u Lici do 21 °C na obali, a najviša dnevna od 25 °C u gorju do 31 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će prevladavavati sunčano, ali u njenoj unutrašnjosti poslijepodne vjerojatno uz razvoje oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom. U poslijepodnevnim satima puhat će uglavnom slab vjetar s mora, a temperatura biti između 29 i 32 °C.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano, poslijepodne uz slab vjetar s mora, te najnižu jutarnju temperaturu od 19 do 22 °C. Najviša će biti oko 30 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti još toplije, a dnevna temperatura ponegdje može biti i viša od 33 °C. Prevladavat će sunčano uz slab vjetar. U ponedjeljak ponajprije u sjevernim predjelima i Gorskom kotaru mogući su pljuskovi, a vjetar će okrenuti na sjeveroistočni.

I na Jadranu idućih dana porast temperature, a vrućina će naizraženija biti početkom idućeg tjedna. Bit će pretežno sunčano, tijekom vikenda i vedro, a u ponedjeljak na sjevernom Jadranu mala je vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom na riječkom području. Zapuhat će sjeverozapadnjak.

A detaljniju prognozu vjetra i valova sljedećih dana na Jadranu za Regionalni dnevnik HRT-a je pripremila Kata Botica, dipl. ing., iz Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj Hrvatskoj te na sjevernom i srednjem Jadranu, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, ne samo peluda korova nego trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u petak će u većini Hrvatske i okolice biti vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.