Novi zakon!

I dok je nekima asocijacija na riječ "zakon" poznata pjesma Jure Stublića i grupe Film, mnogi imaju kojekakve druge primisli, a meteorolozi i svi koji koriste meteorološku i hidrološku informaciju - od 18. srpnja 2019. i novi važeći Zakon!

Dosadašnji je bio još iz prošlog stoljeća. Štoviše, iz bivše države. Još iz 1978. godine. Budući da se vremena mijenjaju, i ljudi u njima, a i stari zakoni postaju sve manje savršeni i "pregaženi" od  vremena - red je da na mjesto 40-godišnjaka dođe mlađi, primjereniji i prilagodljiviji novim okolnostima.

Uz buduće dodatne pravilnike i podzakonske akte novi zakon smanjuje, možda čak i sasvim onemogućava neke prijepore, osobito oko pribavljanja i pružanja pouzdane i pravovremene informacije, uključujući i upozorenja na vremenske i hidrološke nepogode, a i prilagođava suvremenom okruženju neprekidno održavanje jedinstvenog državnog sustava motrenja stanja atmosfere i hidrosfere od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i mnogobrojne druge aktivnosti detaljnije opisane u priopćenju DHMZ-a. A neke su se odlike novog zakona mogle čuti i u emisiji "Pro bono" na HRT HR Radio Sljemenu, kao i tijekom saborskih rasprava u travnju i lipnju.