U Dalmaciji sunčano, drugdje promjenljivo

U četvrtak i petak u većini Hrvatske promjenljivo oblačno, uz povremenu mjestimičnu kišu i grmljavinu te temperaturu zraka oko prosjeka za sredinu srpnja, a u Dalmaciji pretežno sunčano i vruće. Od subote posvuda stabilnije i toplije, uz najčešću najvišu temperaturu zraka uglavnom od 30 do 35 °C.

U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj 
biti djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimice je moguća kratkotrajna kiša ili poneki pljusak praćen grmljavinom, osobito u zapadnoj Slavoniji. Jutro toplije, a poslijepodnevna temperatura između 26 i 28 °C.

U središnjoj Hrvatskoj već ujutro će biti više oblaka uz mjestimičnu kišu. Sredinom dana i poslijepodne uz promjenljivu naoblaku lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina. Poslijepodnevna temperatura između 25 i 27 °C.

U gorskim krajevima te unutrašnjosti Istre, rijetko i u Hrvatskom primorju također postoji vjerojatnost za povremenu kišu ili poneki pljusak. Vjetar uglavnom slab, uz obalu najprije bura, zatim većinom jugozapadnjak. Jutarnja temperatura u gorju oko 14 °C, na sjevernom Jadranu od 19 do 23 °C, a najviša dnevna u gorju od 24 do 26 °C, uz more između 27 i 30 °C.

Na srednjem Jadranu pretežno sunčano. U unutrašnjosti Dalmacije uz više oblaka od sredine dana moguća je kratkotrajna kiša ili poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, a more malo valovito. Danju vrlo toplo i vruće, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura uglavnom 23 ili 24 °C.

Na jugu Hrvatske također pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće uz temperaturu oko 30 °C. Vjetar slab promjenljiva smjera, poslijepodne uglavnom jugozapadni.

U unutrašnjosti će lokalnih pljuskova i u petak, osobito od sredine dana. U dane vikenda pretežno sunčano i u mnogim krajevima vruće, uz temperaturu uglavnom između 30 i 33 °C.

Na Jadranu do kraja tjedna pretežno sunčano i vruće. U petak na sjevernom dijelu može biti više oblaka uz malu vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom u Istri. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti u središnjoj Hrvatskoj te na sjevernom i srednjem Jadranu, a nekima u istočnoj Hrvatskoj može smetati i umjerena koncentracija peluda trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u četvrtak će u Hrvatskoj i okolici biti većinom visok, u južnijim krajevima i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.