Vrijeme za mrkvu, peršin, rane kupusnjače...

Vrijeme uvijek diktira tempo i intenzitet poljoprivrednih radova. S obzirom na nedaće u prethodnom razdoblju te ne posve stabilno vrijeme u idućim danima, poljoprivrednici moraju marljivo i neprestano raditi za što kvalitetniji urod.

I dalje nestabilno, bez velike vrućine

Sljedeći dani neće toliko žariti kao što je uobičajeno za sredinu ljeta. I jutra će ostati svježija uz najnižu temperaturu zraka od 12 °C u gorju do 19 °C u Dalmaciji. Kiša će vjerojatno biti češća na kopnu, no od sredine tjedna posvuda su mogući i lokalni pljuskovi. Ipak, za detaljnije informacije upućujemo na dnevne prognoze vremena.

Kiša dobra za štetnike i bolesti...

Vjerojatna povremena kiša pogoduje razvoju štetnika i biljnih bolesti, no dobro će doći ako planirate sijanje mrkve, peršina te sadnju ranih kupusnjača za jesensku berbu. Povrtlarskim kulturama pogodovat će i toplo tlo. Njegova srednja dnevna temperatura na desetak cm dubine vjerojatno će biti od 21 °C u gorju do 27 °C u Dalmaciji.

Povoljno za djetelinu, ali i ambroziju

Nakon žetve pšenice, ječma i uljane repice uvjeti će biti povoljni za sijanje i rast djeteline. Vlaga nažalost dobro potiče i rast ambrozije, pa ubrzo računajte na borbu s velikom količinom te biljke. Za najvažnije poljoprivredne radove iskoristite svako suho razdoblje u prvoj polovini tjedna.Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.