Petak na moru donosi sunčano vrijeme, u unutrašnjosti oblake i kišu

Za razliku od naših najvećih nogometnih uspjeha na današnji dan, u meteorološkom smislu 11. srpnja znatno je manje specifičan. Ipak, ovogodišnji će možda neki pamtiti po prilično svježem jutru, kakvo u nekim dijelovima Hrvatske nije bilo još od sredine svibnja. I poslijepodne je bilo relativno svježe za ovo doba godine, ali manje od jutra.

Jutra na kopnu od sutra više neće biti ovako svježa kao danas. Uz to, i petak će na moru donijeti dosta sunca, dok će u unutrašnjosti uz više oblaka mjestimice biti kiše.

U polju srednjeg tlaka do naših će kopnenih krajeva stići određena količina vlažnog zraka, što je povezano s ovom toplom frontom koja će se premjestiti glavninom sjevernije od nas.

Tako će na istoku zemlje petak biti oblačniji od četvrtka. Očekuju se i sunčana razdoblja tijekom dana, a samo mjestimice može pasti i malo kiše, odnosno moguć je poneki pljusak. Najviša temperatura zraka bit će od 24 do 27 stupnjeva.

Ujutro pak manje svježe nego danas, i na istoku i u središnjim predjelima gdje će najniža temperatura biti između 13 i 16 stupnjeva. I u ovom dijelu Lijepe Naše bit će dosta oblaka, osobito u noći i prijepodne kada je ponegdje moguća pokoja kap kiše. A poslijepodne uz sunčana razdoblja nije isključen poneki pljusak s grmljavinom. Najviša temperatura većinom oko 25 stupnjeva.

U gorju će vjerojatno biti malo niža, a na sjevernom Jadranu malo viša od toga. U prvome dijelu dana uz to umjereno i znatno oblačno, ponegdje uz mogućnost za vrlo malo kiše. U nastavku dana sunčanije, ali postojat će vjerojatnost za lokalne pljuskove u unutrašnjosti Istre te u Gorskome kotaru i Lici. Nakon bure u noći i ujutro, danju će vjetar okrenuti na zapadni i jugozapadni.

Slično i na srednjem Jadranu - prvo bura, potom zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenome sjeverozapadnjak uz većinom malo, samo mjestimice umjereno valovito more. Prevladavat će pritom sunčano, a uglavnom u Zagori uz mjestimice jači razvoj oblaka može biti pljuska s grmljavinom. Najviša dnevna temperatura bit će kao i na krajnjem jugu Hrvatske, između 27 i 30 stupnjeva. Petak će i ondje obilovati suncem, uz malu vjerojatnost za pljuskove i to uglavnom u dolini Neretve te u Konavlima. A puhat će sjeverozapadni i zapadni, uz obalu i jugozapadni vjetar, samo u noći i ujutro slaba i umjerena bura.

Prekosutra nerijetko kiša te mjestimični pljuskovi, osobito u Lici i Gorskome kotaru te u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice izraženiji. Od nedjelje i dalje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima te još uvijek nestabilno pa ponegdje treba računati na pojavu pljuskova.

Temperatura zraka bez veće promjene, kao i na moru, gdje će biti dosta sunca sljedećih dana, a uglavnom se u subotu očekuje mjestimična kiša te lokalne nevere koje mogu donijeti i veću količinu oborine. Nakon juga u subotu zapuhat će bura koja će u nedjelju biti jaka s olujnim udarima.