U nedjelju projekcija HRT-ova dokumentarnog filma „Viški memento“ u Londonu

Zagreb, 11. srpnja 2019. - U nedjelju 14. srpnja u Londonu održat će se projekcija dokumentarnog filma „Viški memento“ scenaristice i redateljice Tanje Kanceljak, nastalog u produkciji Dokumentarnog odjela Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Veleposlanstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.
 
Projekcija filma održat će se na brodu HMS Belfast, inače eksponatu Imperial War Museuma vezanom na rijeci Temzi.
 
Priča autorice Tanje Kanceljak počinje na Visu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon kapitulacije Italije ratni su događaji na taj izolirani pučinski otok doveli savezničke snage.
 
Britanski brodovi i zrakoplovi ubrzo su imali svoje baze na Visu, a s vremenom im je otok postao svojevrstan "nosač zrakoplova".
 
U dokumentarnom filmu „Viški memento“ svjedoče ljudi koji su tada živjeli na otoku i oni koje je rat doveo do Visa. I jedni i drugi tada su gotovo bili djeca, zatečeni ratom, ali hrabri. Njihova sjećanja ni do danas nisu izblijedila, ostale su uspomene, ali i nova generacija koja s ponosom čuva naslijeđe svojih očeva i djedova.
 
To vrijeme prikazano je kroz osobnu priču mornara Petera Bickmorea, kojemu su Komiža i Hrvatska zauvijek ostali u srcu. Godinama nakon rata britanski veterani vraćali su se na Vis, a njegova je viška priča postala njegova životna priča. Punih 75 godina čuvao je svoju ljubav prema Komiži, a to danas nastavlja i njegova obitelj.
 
Dokumentarni film „Viški memento“ već je prikazan na programu HRT-a, premijera je održana u Kinu Europa a projekcija je održana i na Visu.
 
Zbog velikog interesa sudionika iz Velike Britanije koji nisu bili u mogućnosti doći u  Hrvatsku kao i Udruge londonskih veterana održat će se i londonska projekcija na kojoj će sudjelovati uz brojne uzvanike i predstavnici britanskog Ministarstva obrane te Veleposlanstva Republike Hrvatske u Londonu.
 
Snimatelji: Damjan Petrović i Ivo Vlastelica
Tonski snimatelji: Srećko čabraja i Boris Kraljić
Asistentica redateljice Snježana Kundija Purgarić
Montažer: Staša Čelan
Skladatelj: Matej Meštrović
 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr