HRT 2020. domaćin „Eurovizije mladih glazbenika“

Zagreb, 8. srpnja 2019. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) u suradnji s European Broadcasting Union (EBU) bit će domaćin 20. „Eurovizije mladih glazbenika“  (Eurovision Young Musicians) koja će se održati  u Zagrebu  21. lipnja 2020. godine, najavljeno je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za medije HRT-a, EBU-a, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, partnerima  u projektu.
 
Uvodnu riječ održao je Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je rekao kako je hrvatskom javnom servisu iznimna čast po prvi put u povijesti organizirati natjecanje i biti domaćin „Eurovizije mladih glazbenika“, i to u 20. jubilarnom izdanju.
 
„Prvenstveno ovdje zahvaljujem EBU-u koji nam je ukazao čast i povjerenje, a zahvaljujemo i našim partnerima u projektu, Ministarstvu kulture RH i Gradu Zagrebu, istaknuo je Glavni ravnatelj.
 
Natjecanje se održava svake dvije godine, te se obično događa u dvije etape. Oba kruga i polufinale iz Muzičke akademije, te finale s Trga kralja Tomislava HRT će prenositi u Hrvatsku, ali i u cijelu Europu.
 
„To je za nas izazov, izazov koji prihvaćamo s punim pouzdanjem u svoje kreativne i tehničke snage, i sigurni smo da ćemo ga s uspjehom ostvariti“, rekao je Glavni ravnatelj, dodajući kako 2020. Republika Hrvatska ujedno predsjedava i Vijećem Europske unije, a Rijeka je europska prijestolnica kulture - te kako će HRT sa svakoga od tih događaja koji promoviraju javne vrijednosti, na najbolji mogući način prenijeti sliku i ton, kao i atmosferu.
 
Rukovoditeljica HRT-ove RJ Glazba Ivana Kocelj rekla je kako su pripreme već u tijeku, te kako HRT već sada ozbiljno radi na projektu, te oformljuje i tim za njegovu provedbu.
 
Jon Ola Sand, rukovoditelj Odjela prijenosa uživo EBU-a, pod kojim se nalazi „Eurovizija mladih glazbenika“, izrazio je zadovoljstvo suradnjom s HRT-om, dodajući kako vjeruje da će projekt biti izveden na profesionalan način. „Uvjeren sam da je natjecanje u sigurnim rukama s profesionalcima s HRT-a i iz Grada Zagreba, a vjerujem kako će se s vremenom uključiti i ostali sudionici iz svijeta glazbe'', rekao je Sand.
 
Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture RH Nine Obuljen Koržinek i njezina izaslanica, rekla je pak kako je riječ o odličnom projektu u kontekstu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije  tijekom prvih šest mjeseci 2020. godine. „Hrvatski mladi glazbenici imat će se prilike predstaviti na jednom inovativnom i propulzivnom nivou“, rekla je, dodajući kako ovaj događaj smješta i hrvatsku kulturu i umjetnost u ravnopravan događaj s europskim.
 
Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica  gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića  i njegova izaslanica, istaknula je dobru suradnju između HRT-a i Grada Zagreba, izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu „Eurovizije mladih glazbenika“.  „Ovime promoviramo ne samo zagrebački već i hrvatski kulturni proizvod  u europskim okvirima“, rekla je.
 
Veliko finale na Svjetski dan glazbe iduće godine, okupit će talentirane mlade glazbenike iz svih krajeva Europe, u dobi od 12 do 21 godine, a među dosadašnjim pobjednicima bili su i svjetski poznati violinist Julian Rachlin, violončelistica Natalie Clein, te Eivind Holtsmark Ringstad (viola), a najbolji hrvatski plasman - 2. nagradu - ostvarila je Monika Leskovar 1998. godine. 

Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr