"Ako u srpnju cvrčak ne cvrči, tanko će vino biti."

Pred nama je zahtjevan tjedan i pun neizvjesnosti, napose za poljoprivrednike. Još početkom tjedna najviša temperatura zraka na kontinentu i na sjevernome Jadranu može doseći i 28 °C, a u Dalmaciji i Dalmatinskoj zagori i preko 30 °C. Sredinom tjedna osjetno osvježenje iskazano najnižom temperaturom  zraka na kontinentu uglavnom u granicama od 10 °C do 12 °C, a duž Jadrana oko 18 °C.

Lokalno moguća obilnija oborina

Ipak, neizvjesnost i strepnju donose već od nedjelje, a posebno u prvoj polovini sljedećega tjedna, pljuskovi - vrlo vjerojatno kao jače nepogode praćene jakim i olujnim vjetrom, grmljavinom pa i tučom. Lokalno je moguća znatno obilnija oborina, posebno u gorskoj Hrvatskoj i Dalmaciji. I dok će kiša, odnosno voda, dobro doći napose u Dalmaciji, dotle se za popratne učinke nevremena itekako treba pripremiti i sprovesti zaštitu nasada gdje god je to moguće.

Temperatura tla malo niža

Kiša će rashladiti tlo čija je temperatura u plitkom površinskom sloju u proteklom tjednu na jadranskim otocima sredinom dana dosezala i preko 50 °C pa su težaci u šali za krumpir koji su vadili znali reći da je već u zemlji kuhan. Ipak, u sljedećem tjednu povoljnije, srednja dnevna vrijednost na dubini od desetak centimetara verojatno će biti u granicama od 22 °C do 27 °C.

Nužna češća kontrola nasada...

I svakako početkom druge polovine tjedna obavite češću kontrolu nasada i po potrebi poduzmite zaštitne mjere, posebno u vinogradima i voćnjacima. A vrućini, a ne kiši, u srpnju se treba radovati jer:

"Ako u srpnju cvrčak ne cvrči, tanko će vino biti."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.