U većini zemlje osvježenje, toplo samo u Dalmaciji

Poslijepodne je nerijetko bilo kiše i grmljavine, posebice u zapadnim krajevima Hrvatske. Pritom je i malo osvježilo. Naprimjer, u Rijeci i Krapini je tijekom pljuska temperatura pala za 8, 9 stupnjeva.

Osvježenje će se osjetiti u većini krajeva i sutra, a vrućina kao u dane vikenda očekuje se još uglavnom samo u Dalmaciji. No, sredinom tjedna i ondje će biti manje toplo.

Hladna fronta koja razdvaja topliju zračnu masu na jugu i hladniju na sjeveru sutra će još biti sjevernije od nas. Pritom će nam pritjecati postupno ipak malo manje topao i relativno vlažan zrak.

U Slavoniji i Baranji tjedan će početi uz dosta sunca. Kiše će još biti ponegdje u noći i ujutro, a tijekom dana se pljuskovi očekuju većinom u zapadnoj Slavoniji. Puhat će sjeveroistočnjak i sjeverac, a temperatura će od najnižih jutarnjih 16 do 18 danju porasti do vrijednosti između 25 i 28 stupnjeva.

U središnjim predjelima još malo manje toplo - najviša temperatura od 23 do 27. Pritom i ondje u prvome dijelu dana barem djelomice sunčano, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše ili pokoji pljusak. A u drugome dijelu dana oblačnije s kišom, poglavito navečer i u noći na utorak kada lokalno može biti izraženijih pljuskova.

U Gorskome kotaru kiše može mjestimice biti već prijepodne, a posebno poslijepodne kada na nju treba računati i na sjevernom Jadranu. Mogući su na moru pritom i neverini. Puhat će sjeveroistočnjak u gorju te jugoistočni i jugozapadni vjetar na moru. Najviša temperatura između 25 i 29 stupnjeva, u Gorskom kotaru malo niža.

Slabog i umjerenog jugozapadnjaka će, uz zapadnjak, biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. More pritom malo, ponegdje umjereno valovito. Još će biti vruće te uglavnom sunčano, iako u Zagori od sredine dana može biti jačeg razvoja oblaka te pokojeg mjestimičnog pljuska s grmljavinom.

Na krajnjem jugu Lijepe naše također će prevladavati sunčano te će biti vruće. Najniža temperatura od 19 do 24, a najviša između 30 i 33 stupnja. Puhat će povremeno umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, u noći i ujutro još mjestimice bura.

Kiše će povremeno biti i u utorak, ponegdje i pljuskova s grmljavinom, na koje u srijedu treba računati još uglavnom u Posavini, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Temperatura će se zraka još malo sniziti, poglavito u srijedu.

U četvrtak malo toplije uz dosta sunca te uglavnom bez kiše, i na kopnu i na moru. No, do srijede i na Jadranu pljuskovi i nevere, uz mogućnost za veću količinu kiše ponegdje u Dalmaciji.

Prekosutra će na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će se u srijedu proširiti na cijelu obalu i pojačati. Usto će i na moru biti manje toplo, posebno u srijedu. Hladniji će zrak sa sjevera, dakle, najprije stići do naših kontinentalnih krajeva, i to već tijekom ponedjeljka te osobito u utorak. A u srijedu se njegov prodor očekuje i u južne krajeve Hrvatske, gdje će pritom zapuhati bura.