Novi toplinski val...

Početkom sljedećeg tjedna kratkotrajni toplinski val diljem zemlje možda će stvarati nelagodu tijekom boravka na otvorenom, no nikako neće zaustaviti žetvu ječma i pšenice koja je u tijeku.

Najviša dnevna temperatura zraka dosegnut će i do 35 °C u središnjim predjelima te do 36 °C uzduž Jadrana, a lokalno su moguće i više vrijednosti. U nastavku tjedna vrijednosti će biti primjerenije dobu godine. A uzduž Jadrana ponovno nema predaha od toplih noći. Najniža se temperatura u Dalmaciji neće spuštati ispod 20 °C. U kontinentalnim predjelima mjestimično će također vrlo vjerojatno biti pokoje tople noći, a najniža jutarnja temperatura tek krajem tjedna.

Suho vrijeme bit će većinu tjedna. Tek u središnjim i sjeverozapadnim predjelima te u gorju sredinom tjedna vjerojatni su mjestimični pljuskovi praćeni grmljavinom i mogućom tučom. Na samom kraju moguće je svježije vrijeme s pljuskovima gotovo u cijeloj zemlji, osim u Dalmaciji.

Ne zaboravite navodnjavati i natapati

U usporedbi s izuzetno kišnim svibnjem, lipanj je u većini obalnog područja obilježen kao sušan, s osjetno manjom količinom oborine u odnosu na višegodišnji prosjek. Stoga je i dalje potrebno provoditi mjere navodnjavanja i natapanja radi očuvanja uroda. A sunčanih sati ima i više nego dovoljno, pa se očekuje ubrzana zrioba povrtlarskih kultura. Redovito provodite mjere zaštite u nasadima kako bi izbjegli pojavu bolesti i štetnika.

Daljnje zagrijavanje sjetvenog sloja

Do sredine tjedna sjetveni će se sloj i dalje zagrijavati. Najviša će temperatura biti uzduž Jadrana, moguće i do 35 °C, a prema kraju tjedna nekoliko stupnjeva manje.

Dakle, početkom tjedna radove na otvorenom najbolje je obaviti u ranim jutarnjim satima te u predvečerje.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.