U ponedjeljak nestabilno, promjenjivo...

Tijekom nedjelje je još ispred hladne fronte pritjecao vrlo topao, ali postupno sve vlažniji zrak zbog čega je atmosfera postajala sve nestabilnija. Stoga su se poslijepodne na kopnu pojavili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i olujnim nevremenom i tučom.

Ponedjeljak - promjenljivo, ponegdje uz kišu



U istočnim krajevima Hrvatske ponedjeljak će biti promjenljivo oblačan uz slab i umjeren sjeveroistočni vjetar. Ponegdje će biti kiše u noći i prijepodne, a potom će u drugome dijelu dana biti pljuskova s grmljavinom. Jutro relativno toplo s temperaturom od 17 do 20 °C, a danju za nekoliko stupnjeva svježije nego tijekom vikenda.

Podjednako, s najvišom dnevnom temperaturom od 24 do 27 °C, i u središnjoj Hrvatskoj, uz dosta oblaka, ali i sunčanih razdoblja. A mjestimična kiša, moguće i grmljavina, bit će uglavnom u drugome dijelu dana, pri čemu će vjerojatnost za nju biti manja u sjeverozapadnim predjelima. Puhat će slab i umjeren sjeveroistočnjak kojega će biti i u gorju.

I u gorskom području promjenljiva naoblaka uz poneki pljusak. Na sjevernom Jadranu pak sunčanije, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše i grmljavinu. Puhat će pritom slaba i umjerena, podno Velebita uglavnom u prvome dijelu dana mjestimice na udare jaka pa i olujna bura.

Slabe i umjerene bure bit će i na sjeveru Dalmacije, dok će prema jugu puhati zapadnjak i jugozapadnjak. Bit će uglavnom sunčano, uglavnom u Zagori uz mogućnost za mjestimične pljuskove od sredine dana. Najviša dnevna temperatura i dalje oko 30 °C, ponegdje i malo viša.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također puhati slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, pri čemu će more biti uglavnom malo valovito. Novi će tjedan početi sunčanim vremenom, iako nije isključena pojava ponekog lokalnog pljuska uz umjeren i jak razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima.

I u utorak još promjenljivo, pa stabilnije i toplije, ali...

Promjenljivo oblačno na kopnu i u utorak, također ponegdje uz pljuskove te uz najvišu dnevnu temperaturu podjednaku kao u ponedjeljak. Potom sunčanije i ponovno u mnogim krajevima vruće. Vjerojatnost za mjestimičnu kišu bit će sve manja, no ujutro u nekim predjelima, posebice u kotlinama i uz rijeke, može biti kratkotrajne magle.

Na Jadranu će idući dani biti uglavnom sunčani. Samo se mjestimice poneki pljusak koji nastane u unutrašnjosti Istre i Dalmacije ili u Gorskome kotaru i Lici može spustiti i do obale. Bura će na sjeveru Jadrana u utorak potpuno oslabjeti te će vjetar potom biti slab i umjeren jugozapadni i zapadni. Najviša temperatura zraka očekuje se uglavnom oko 30 °C.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će diljem Hrvatske biti visoka koncentracija peluda trava, u većini krajeva i korova, a uglavnom na Jadranu i peluda drveća.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u ponedjeljak će samo na Jadranu biti visok i vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu i METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana