"Vlažan i topao lipanj ne osiromašuje težaka."

Nakon vrućina neminovne su brze ljetne nepogode praćene jakim vjetrom, obilnim pljuskovima te nimalo poželjnom tučom. Stoga, već danas barem u kontinentalnoj Hrvatskoj, budite spremni na takve nepogode, a posebno početkom sljedećega tjedna pa i uzduž Jadrana.

Svakako provjerite sustave obrane od tuče, učvrstite staklenike, plastenike i po mogućnosti barem na okućnici lako lomljive grane voćaka i ukrasnog bilja. Dakako, već danas pokupite sijeno.

Prolazno osvježenje, bez potpunog smirivanja vremena

Ova promjena donijet će barem kratkotrajno osvježenje te će najniža temperatura zraka sredinom tjedna vrlo vjerojatno biti u granicama od 14 °C u gorskoj Hrvatskoj do 21 °C duž Jadrana, a najviša u drugoj polovini tjedna opet u porastu pa će uglavnom biti iznad 30 °C. Ipak računajte da potpunog smirivanja vremena, barem na kontinentu, neće biti gotovo cijeli tjedan.

Preporučamo češću kontrolu nasada i po potrebi poduzimanje zaštitnih mjere.

Temperatura tla ponegdje i 30 °C

A srednja dnevna temperatura tla na dubini od desetak centimetara bit će uglavnom u granicama od 24 °C u gorskoj Hrvatskoj do 30 °C uzduž Jadrana. Zbog pljuskova te nakon njih naglog isušivanja površinskog sloja tla, doći će do stvaranja tvrde pokorice koju svakako plitkom obradom treba razbiti i povećati prozračnost tla, ujedno time olakšati rast mnogim kulturama, a tako ćete i spriječiti stvaranje povoljnih uvjeta za biljne bolesti i rast korova. A ne bude li tuče sve će dobro biti jer:

"Vlažan i topao lipanj ne osiromašuje težaka."Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.