Nedjelja - stiže rashlađenje

I u nedjelju će u većini područja biti vruće, no s pljuskovima koji stižu prema kraju dana u unutrašnjosti se očekuje osvježenje. No, nažalost, bit će pritom uvjeta i za lokalno grmljavinsko nevrijeme. Uzrok je tomu hladna fronta koja će se u polju srednjeg tlaka poslijepodne premjestiti svojom glavninom malo sjevernije od nas. Ispred nje u prvome dijelu dana nastavit će se dotok vrlo toplog i vlažnog zraka.

U Slavoniji i Baranji veći dio dana sunčano i vruće s najvišom dnevnom temperaturom od 31 do 34 stupnja. Kasno poslijepodne i osobito navečer treba računati na jači razvoj oblaka uz mjestimične pljuskove s grmljavinom, a može lokalno biti i nevremena.

U zapadnijim predjelima prijepodne sunčano. U drugome dijelu dana porast naoblake uz kišu i grmljavinu, a ponegdje može biti izraženijih pljuskova uz veću količinu kiše, pojačan vjetar pa i tuču. Nakon razmjerno toplog jutra najviša će dnevna temperatura biti od 30 do 32°C.

U gorju i na sjevernom Jadranu očekuje se od 28 do 32 stupnja. I tu će biti dosta sunca, a poslijepodne se osobito u dijelu Gorskoga kotara i Like predviđaju pljuskovi s grmljavinom. Prema kraju dana na moru će zapuhati bura, navečer i u noći podno Velebita na udare jaka, pa i olujna.

U Dalmaciji će veći dio dana puhati sjeverozapadni i zapadni vjetar, prema otvorenome moru moguće i pojačan. More pritom malo i umjereno valovito. Nedjelja će tu obilovati suncem iako u drugome dijelu dana nisu isključeni lokalni pljuskovi s grmljavinom, poglavito u Zagori. Bit će vruće, kao i na krajnjem jugu gdje će najviša temperatura biti između 30 i 33 stupnja.

Prevladavat će pritom sunčano, povremeno s malom i umjerenom naoblakom, uz zapadni i sjeverozapadni vjetar. Samo rijetko može biti ponekog pljuska, ponajprije u dolini Neretve.
Prva dva dana u novom tjednu bit će promjenljiva i manje topla od vikenda. Povremeno će biti kiše te pljuskova i grmljavine, poglavito u poslijepodnevnim satima. U srijedu sunčanije i opet malo toplije, no još se ne može isključiti mjestimična kiša, i to većinom u istočnim i gorskim krajevima.

Na Jadranu će se zadržati uglavnom sunčano, samo mjestimice uz mogućnost za pokoji pljusak ili neverin. Puhat će sjeverozapadni i zapadni vjetar na južnom dijelu, a bura na sjevernom dijelu Jadrana.

Najviša temperatura i dalje oko 30 stupnjeva, malo niža u ponedjeljak i utorak mjestimice može biti na sjevernom Jadranu.

Za kraj potrebno je upozoriti na opasnost od grmljavinskog nevremena u nedjelju kasno poslijepodne i osobito navečer u sjevernim kopnenim krajevima. Lokalno pritom može biti štete zbog veće količine kiše u kratkom razdoblju, prolazno jakog vjetra i tuče.