Subota - sunčano i vruće

Prema sinoptičkoj karti, subota će biti u polju izjednačenog srednjeg tlaka zraka, a s juga i jugozapada prema nama će i dalje pristizati topao i vruć zrak. Stoga će na istoku prevladavati sunčano i vruće. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla ili sumaglica, osobito uz Savu i Dravu. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21, a najviša dnevna ponegdje i do 35 stupnjeva. 

U središnjoj Hrvatskoj slično - pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, tek ponegdje s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar slab. Jutarnja temperatura slična kao na istoku, a dnevna malo niža, uglavnom 32 ili 33 stupnja.

U gorskim krajevima djelomice sunčano, a poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje može biti kratkotrajnih pljuskova.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano i vruće, uz uglavnom slab južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 18, na moru između 22 i 24, a najviša dnevna većinom od 29 do 32.

U Dalmaciji pretežno sunčano i vruće, a u njezinoj unutrašnjosti prema kraju dana lokalno može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, pri ćemu će more biti mirno ili malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 18 do 20, uz obalu između 20 i 23, a najviša dnevna 31 do 34.

Slično i na južnom Jadranu - većinom sunčano uz slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapdnjak. Temperatura tek malo niža nego na srednjem dijelu.

U nedjelju na kopnu i dalje vruće, ali nestabilno, pa će prema kraju dana u središnjim i istočnim krajevima biti pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme praćeno tučom. U ponedjeljak i utorak malo manje vruće, ali i dalje nestabilno, često s kišom i pljuskovima koji ponegdje mogu biti i izraženiji.

Na Jadranu idućih dana pretežno sunčano, u ponedjeljak i utorak uz malo nižu temperaturu zraka. Lokalnih pluskova potkraj nedjelje može biti na sjevernom, a početkom tjedna na južnom dijelu. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će u ponedjeljak i utorak na sjeverom dijelu prolazno okrenuti na buru.

Dakle, ovaj vikend očekujemo vrhunac toplinskog vala, a zatim od nedjelje nestabilnije, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, i to uglavnom na kopnu, gdje će prolazno i osvježiti.