Petak: sunčano, vruće, mnogima i sparno...

Ponegdje malo niža nego u srijedu, ponegdje pak viša - no temperatura je zraka i u četvrtak diljem Hrvatske bila iznadprosječno visoka. Bit će i sljedećih dana, osobito do vikenda, kada će završiti ovaj prvi ovogodišnji toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Detalje o njemu stručnjaci DHMZ-a pojasnili su u posebnom priopćenju.

A visok, čak i vrlo visok je i bit će i UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja, pa se preporučuje kvalitetna zaštita kože, te smanjiti boravak na suncu i vedrini u najtoplijem dijelu dana.

Od nedjelje je zaklon dobro potražiti i zbog mjestimičnih pljuskova, munja, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena i tuče, posebice u kopnenom području, gdje će prestati ovaj niz vrućih dana - kao malo koji u prvoj polovici lipnja. Na Jadranu bi pak, uglavnom u ponedjeljak na sjevernom dijelu, nekima mogla zasmetati bura, zbog koje slijede i posebni savjeti za nautičare i sve koji plove...

Petak - sunčano, vruće, mnogima i sparno...Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, ponegdje čak i vedar. No, ujutro je u prometu nužan oprez zbog magle, mjestimične i kratkotrajne, ali dovoljne za nevolje. Temperatura zraka će od jutarnjih 17 do 20 °C poslijepodne porasti do 33, 34 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčano i iznadprosječno toplo, ali uz ipak mnogima vjerojatno lakše podnošljivu noć od prošle, nakon koje je mjestimice moguća kratkotrajna sumaglica, samo rijetko i magla.

Vrućina će prevladavati i u gorskom području, osim u višim dijelovima, gdje je dobro potražiti barem neko osvježenje, koje će se moći naći i u moru, ali ne i izvan njega, budući da će vjetar na sjevernom Jadranu izostati ili biti samo slab, uglavnom burin pa sjeverozapadni.

Na srednjem Jadranu poslijepodne samo ponegdje umjeren maestral, uz malo valovito more. Najniža temperatura zraka od 19 do 24 °C, u unutrašnjosti Dalmacije 16 do 20 °C, a najviša poslijepodnevna, uz pretežnu vedrinu - od 30 do mjestimice čak 35 °C, osobito u Zagori, pa i oko Ploča i Metkovića, dok će prema jugu Hrvatske i udaljenijim otocima biti malo manje vruće. No, onima na suncu i vedrini, vjerojatno će se činiti više.

U subotu većinom još toplije i još relativno stabilno, a od nedjelje...

U subotu još toplije, ponegdje i na kopnu uz toplu noć, koja će u još više mjesta biti u nedjelju i ponedjeljak, kada će dani biti nestabilniji i oblačniji, te sve manje topli, uz pljuskove i grmljavinu, ponegdje vjerojatno i olujno nevrijeme i tuču. U nastavku novoga tjedna promjenljivo, ali i dalje relativno toplo.

I na Jadranu će početkom novoga tjedna biti nestabilno, osobito u ponedjeljak, a poneki je pljusak s grmljavinom moguć već i u nedjelju, uglavnom na sjevernom dijelu. Bit će iznadprosječno toplo, uz tople noći i većinom vruće dane, koji će pripomoći daljnje zagrijavanju mora. Ne i uglavnom umjerena bura, koja će na sjevernom dijelu zapuhati potkraj nedjelje i u ponedjeljak.

Posebna prognoza za nautičare i sve koji plove

Još detaljnija prognoza vjetra i valova sljedećih dana, i to po dijelovima Jadrana - vidljiva je u posebnoj prognozi za nautičare i sve koji plove, koju je za Regionalni dnevnik HRT-a pripremio Ivan Novak, dipl. ing., iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.
Ivan Novak: "Sredina lipnja je pred vratima, a ljeto je počelo naglo i već je u punom zamahu. Najviša dnevna temperatura zraka na Jadranu uglavnom je iznad 30 °C, a ponegdje je već poletjela i iznad 35. Temperatura mora je ugodnih 22 do 25 °C a ovaj vikend bit će još i viša."

Do subote povoljno i za neiskusnije nautičare

"Dok iskusniji nautičari više vole malo jači vjetar koji nadima jedra i nudi izazove, nadolazeći vikend donijet će priliku i onima s manjim, pa i najmanjim plovilima i s manje sigurnosti i znanja da se otisnu na more, iako ne predaleko, a i sunca će biti u obilju.

Veći dio petka vjetar će biti slab, uglavnom sjeverozapadni, a more malo valovito. Samo sredinom dana ponegdje će na srednjem Jadranu biti umjerenog sjeverozapadnog vjetra, ali više prema otvorenom moru.

U subotu će se zadržati slično vrijeme - sunčano, uglavnom sa slabim vjetrovima i tek sredinom dana ponegdje uz umjeren sjeverozapadnjak, a more će ostati malo valovito."

U nedjelju i ponedjeljak manja plovila stavite na sigurno

"U nedjelju
će umjeren sjeverozapadnjak biti češći, iako više prema otvorenom moru, no krajem dana i u noći na sjeveru Jadrana bit će umjerene, ponegdje i jake bure, pa je za manja plovila bolje da budu na sigurnom. U ponedjeljak i dalje valja računati na ponegdje umjerenu do jaku buru na sjevernom Jadranu kao i na umjeren sjeverozapadnjak na preostalom dijelu Jadrana, a zatim će vjetar opet biti slab. Na moru će prevladavati sunčano, no uz obalu su mogući poslijepodnevni pljuskovi."

Ne zaboravite na svakodnevne prognoze za nautičare

"Iako će do kraja vikenda biti uglavnom povoljni vremenski uvjeti za boravak na moru, dobre navike valja zadržati pa i nadalje svakodnevno pratite vremenske prognoze Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a na brojnim medijskim platformama HRT-a, kao i na službenim pomorskim komunikacijskim kanalima.", preporučio je Ivan Novak iz DHMZ-a. 

HRT METEO

Osim prognoze za sve koji plove, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

PELUDNA PROGNOZA

A prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će gotovo diljem Hrvatske biti visoka koncentracija peluda trava i korova, a na srednjem Jadranu i drveća.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A visoka koncentracija karikatura s meteorološkom tematikom nalazi se na METEO KARIKATURE, a neke možda dodatno razvedri i METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana