"Kudgod sunce u lipnju grije, svuda žito dobro zrije."

Ljeto je konačno sunčanim, vrućim i suhim vremenom naglo nastupilo. Brzo ćemo zaboraviti na dosadašnje probleme s viškom vode, a sve češće će nam se nametati problem s manjkom vode i vrućinom. Tako se u sljedećem tjednu očekuje prvi ovogodišnji toplinski val s najvišom temperaturom zraka iznad 30 °C, a ponegdje, napose u središnjoj Hrvatskoj, i iznad 35 °C. Najniža temperatura u prvoj polovini tjedna na kontinentu još ispod 20 °C, ali od sredine tjedna sve rjeđe će se spuštati ispod te granice pa treba računati s toplim noćima, uostalom kao i uzduž Jadrana cijeli tjedan.

Većinom suh tjedan, ali...

Suh tjedan posebno će razveseliti kosce jer mogu krenuti s košnjom na livadama. Tek poneki pljuščić moguć je sredinom tjedna, ali on će dobro doći kao poželjno osvježenje - ne poteškoća. Ipak pratite dnevnu prognozu vremena da ne bi bilo neugodnih iznenađenja, kao i za potvrdu moguće promjene vremena na samome kraju tjedna. A do tada pri košnji, plitkom okopavanju kao i pri drugim radovima na otvorenom zaštitite se od izravnog i dugotrajnog Sunčevog zračenja.

Naglo zagrijavanje tla

Očekuje se i naglo zagrijavanje plićih slojeva tla te porast srednje dnevne temperature na dubini od desetak centimetara od 24 °C do 27 °C. To će prouzročiti naglo isparavanje zaliha vlage iz tla i povećanje vlažnosti prizemnog sloja zraka što će u kombinaciji s toplinom stvoriti povoljne uvjete za brzi razvoj biljnih bolesti i štetnika. Stoga budite na oprezu i po potrebi poduzmite zaštitne tretmane.

A za sunčani lipanj vrijedi:
                                         "Kudgod sunce u lipnju grije, svuda žito dobro zrije."
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.