Srijeda: većinom sunčano i vruće, uz rijetke pljuskove

U prognostičkim izračunima i dalje ništa novo - do nedjelje pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, uz samo rijetke pljuskove s grmljavinom, te jugozapadnjak i jugo. I pritom danju većinom vruće, a noću će toplo, uz temperaturu zraka 20 °C i višu biti ne samo na Jadranu, nego i u sve više mjesta kopnene Hrvatske. Stoga će biti i sve veća vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, a i za mjestimične nove temperaturne rekorde.

Od nedjelje će biti nestabilnije, osobito u unutrašnjosti, gdje će ponovno biti česte kiše i grmljavine, a uz više oblaka i dotok hladnijeg zraka u više slojeve atmosfere - i prizemna će temperatura zraka biti niža nego u ovome tjednu, najprije u sjevernijim kopnenim krajevima, zatim i na Jadranu, gdje će mjestimice zapuhati bura.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Nataša Strelec Mahović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Srijeda - pretežno sunčano i vrućedr. sc. Strelec Mahović: "I u srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i vruće. Na temperaturi od 31 do 34 °C, koliko će najvjerojatnije biti sredinom dana, ni ponegdje umjeren jugoistočni vjetar neće pružati zamjetno olakšanje od vrućine.

Sunčano će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom slab, samo na sjeveru ponegdje umjeren jugoistočnjak. Jutarnja temperatura bit će većinom od 17 do 20 °C, a dnevna od 31 do 33 °C.

Na sjevernom Jadranu najviša će dnevna temperatura uz sunčano vrijeme dosegnuti 31 °C. Puhat će slab jugozapadnjak i jugo, koje uz zapadnu obalu Istre može biti i umjereno. U unutrašnjosti Istre i u gorju tijekom dana će ponegdje biti umjerenog razvoja oblaka, pa nije isključena mogućnost za rijetki pljusak. Temperatura će biti malo niža nego uz obalu, osobito ona noćna, koja će većinom biti između 15 i 18 °C.

I u Dalmaciji sunčano i vruće. Ujutro će temperatura biti od 17 °C u unutrašnjosti do 23 °C uz obalu, a danju većinom od 32 do 34 °C. Pritom će slabo do umjereno jugo pružati tek manje osvježenje. More će biti malo do umjereno valovito, a temperatura mora od 22 do 24 °C, ugodna za kupanje.

Pravi ljetni dan bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunca, slabo do umjereno jugo te malo do umjereno valovito more. Temperatura se noću neće spuštati ispod 20 °C, a danju će posvuda biti viša od 30 °C pa će se i more zagrijati ponegdje i na više od 24 °C.

Do nedjelje pravo ljetno vrijeme...

Sunčano i vruće, pravo ljetno vrijeme u kopnenom će području biti i u nastavku tjedna. Pritom će temperatura još malo porasti, a najtopliji će dan najvjerojatnije biti subota. Vjetar će biti većinom slab pa bi samo u četvrtak moglo ponegdje biti umjerenog jugozapadnog i južnog vjetra, s kojima će stizati još topliji zrak.

I na Jadranu će biti sunčano. Noći će biti tople, mnogima i neugodno tople, a dani vrući, ali uz ipak malo nižu poslijepodnevnu temperaturu zraka nego na kopnu. Manje osvježenje donosit će i vjetar s mora, no on će prema kraju tjedna biti posve slab pa će ovaj tjedan zasigurno ostati zabilježen kao neuobičajeno topao. Držite se hlada i ne izlažite se suncu tijekom najtoplijeg dijela dana jer je indeks štetnog ultraljubičastog zračenja vrlo visok, a takav će ostati i veći dio tjedna.

Nakon niza vrućih dana, čini se da bi tek sljedeći tjedan mogao donijeti malo manje toplo vrijeme.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će u većini Hrvatske biti visoka koncentracija peluda trava i korova, a nekima može smetati i umjerena konccentracija peluda trava.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u srijedu će u Hrvatskoj i okolici biti vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                            prognoza od sljedećeg dana