Utorak: većinom sunčano, vruće, ponegdje pljuskovi

Ako ste na Jadranu, ovaj će vam tjedan vrijeme vjerojatno biti ugodno. Taman! Uz sve toplije more, na koje će djelovati nedostatak jačeg vjetra, uglavnom tople noći i vrući dani, te sunce ukrašeno ponekim oblakom. I pritom će vam vjerojatno biti znatno podnošljivije nego onima na kopnu, gdje će se već od četvrtka znatno povećati vjerojatnost za toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Na kopnu će osim vrućine i sparine ponegdje biti i pljuskova i grmljavine, u utorak i srijedu uglavnom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju vjerojatno i drugdje.

Naravno, ne zaboravite na one uobičajene savjete tijekom ljeta - pijte dovoljno tekućine, u najtoplijem dijelu dana izbjegavajte teže napore i kratko boravite na Suncu, osobito ako imate osjetljiviju kožu...

Spas od vrućine i sparine možete potražiti i u gorju, u čijim se višim i zasjenjenim dijelovima još ponegdje mogu naći posljedice relativno hladnog svibnja bogatog kišom i snijeg - vidljive i u emisiji Vrijeme, nakon večernjeg Dnevnika...


Utorak - većinom sunčano i vruće, ali ponegdje i pljuskovi

U istočnoj Hrvatskoj sunčano, osobito u Podunavlju i vedro, uz slab, gdjekad i umjeren jugoistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 17 do 19 °C, a najviša poslijepodnevna između 31 i 33 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj biti manje vjetrovito, ali oblačnije, uz mogućnost gdjekojeg poslijepodnevnog pljuska uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Noć će ponovno ponegdje biti topla, osobito u središtu Zagreba, a dan posvuda vruć, uz najvišu temperatura zraka oko 32 °C.

Topla noć i jutro te vruć dan bit će i u mnogim mjestima pretežno sunčanoga sjevernog Jadrana, a svježije će, naravno, biti u gorju, gdje je poslijepodne velika vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavina. Vjetar će većinom biti slab - jugo, a more malo valovito.

Na srednjem Jadranu malo valovitije, posebice na otvorenome, te vjetrovitije, uz često umjereno jugo. Bit će pretežno sunčano, a u unutrašnjosti Dalmacije uz poslijepodnevne razvoje oblaka iz kojih je velika vjerojatnost pljuskova s grmljavinom. Najniža temperatura zraka od 20 do 24 °C, u Zagori većinom od 15 do 19 °C, a najviša između 29 i 33 °C.

I na jugu Hrvatske utorak će biti još jedan vruć dan, i pritom sunčan, ponegdje i vedar, uz slabo jugo, na otvorenome i umjereno, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 24 °C.I u nastavku tjedna pretežno sunčano i vruće, ali...

Iznadprosječno će toplo biti i u nastavku tjedna. Štoviše, na kopnu uglavnom čak i toplije nego u utorak. Stoga se od četvrtka znatno povećava vjerojatnost toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje, što i ne treba čuditi s obzirom na to da će ovaj tjedan biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja prve polovine lipnja. A ponegdje vrlo vjerojatno i rekordan. I pritom pretežno suh i sunčan, uz mogućnost pljuskova i grmljavine uglavnom u srijedu u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje i drugdje.

Vrući će dani biti i na većini Jadrana, ali uz ipak malo nižu poslijepodnevnu temperaturu zraka, te osvježavajući vjetar s mora, osobito u srijedu. No, noći će biti toplije nego na kopnu, nekima možda čak i neugodno tople.

Koliko će ovaj tjedan biti neuobičajen za ovo doba godine možda je najvidljivije na grafikonima odstupanja vjerojatne ovogodišnje najniže i najviše temperature zraka od prosječnih vrijednosti za prvu polovicu lipnja. A još donedavno je mnogima bilo ugodno u dugim rukavima...

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će diljem Hrvatske biti visoka koncentracija peluda trava, a na Jadranu i korova, a uglavnom na srednjem Jadranu i drveća.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja i u utorak će u Hrvatskoj i okolici biti vrlo visok, pa se preporuča smanjiti boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana, od 11 do 17 sati, a i kvalitetna zaštita, osobito ako ste osjetljivije kože.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam nije dovoljno nebeske vedrine - dodatnom "razvedravanju" možda pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                            prognoza od sljedećeg dana