Sve toplije i toplije...

Olujne oblake s pljuskovima i grmljavinom, pa i nevremenima, koji su se tijekom srijede razvijali nad kopnenim predjelima u nastavku će tjedna zamijeniti nebesko plavetnilo, odnosno sve više vedrine. A to znači i veću izloženost jakom sunčevu zračenju, pa je potrebno paziti se i zaštititi.

U danima koji slijede atmosfera će u Hrvatskoj biti stabilnija, a frontalni sustav sa zapada prije nego što dođe do nas će slabjeti i skrenuti prema sjeveru. Stoga, povremenim pljuskovima, pa i nevremenima u Slavoniji i Baranji dolazi kraj.

A tijekom četvrtka postupno će se i razvedriti te zapuhati umjeren jugozapadnjak. Poslijepodnevna temperatura porast će i do 29 stupnjeva, a ujutro se očekuje oko 16.

Četvrtak - stabilizacija i sve toplije

U središnjim predjelima u četvrtak će prevladavati sunčano i suho, ali i razmjerno vjetrovitro. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak i zapadnjak pa će nestati sparine. Ali i dalje će biti vrlo toplo, te će najviša dnevna temperatura mjestimice dosezati i 30 stupnjeva, a najniža će biti između 15 i 17.

U četvrtak na zapadu Hrvatske djelomice i pretežno sunčano. U gorju će se mogućnost pljuskova zamjetno smanjiti, ali će na sjevernom Jadranu porasti vjerojatnost za malo kiše, osobito prema kraju dana na širem riječkom području. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo uz većinom umjereno valovito more.

U Dalmaciji većinom sunčano uz malu mogućnost pljuska. Jugo će pojačati na umjereno do jako, osobito prema otvorenome moru koje će biti umjereno valovito. Najniža temperatura od 14 u zaobalju do 19 na obali, a najviša dnevna od 23 na obali do 28 stupnjeva u Zagori.

Uz prevladavajuće sunčano vrijeme malo toplije bit će i na južnom Jadranu s poslijepodnevnom temperaturom oko 25 stupnjeva, a jutarnjom oko 18. Puhat će umjereno, na otvorenom i jače jugo uz umjerenu valovitost mora.

Temperature na Jadranu oko 30 stupnjeva

Uz pritjecanje toplijeg zraka s jugozapada u danima koji slijede na Jadranu će biti još toplije, pogotovo od subote kad će oslabjeti jugo. A u nedjelju ujutro bit će bure ili burina, dok će danju zapuhati jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a mnoge će razveseliti i porast temperature mora.

I na kopnu će do kraja ovog tjedna biti pretežno sunčano i suho, a jugozapadnjak će oslabjeti i u subotu kratkotrajno okrenuti na sjeverni vjetar. Temperatura zraka još će malo porasti, pa treba očekivati vrijednosti i oko 30.
Dakle, u idućim danima ljetni ugođaj bit će sve izraženiji.

Na Svjetski dan zaštite okoliša, prisjetimo se da smo nedavno u svibnju još hodali u jaknama, a za koji dan će nam biti prevruće i u kratkim rukavima. Ovakvi ekstremi posljedica su između ostalog i klimatskih promjena koje možemo ublažiti samo smanjenjem našeg utjecaja na okoliš.