Nedjelja: relativno toplo, ali i nestabilno

Unatoč mnogobrojnim oblacima i mjestimičnim pljuskovima do srijede - UV indeks - mjera jakosti sunčeva zračenja - bit će sve viši, a osobito od četvrtka, kada je napokon sve veća vjerojatnost dugotrajnijeg stabilnijeg razdoblja - pretežno sunčanoga i iznadprosječno toploga, ponegdje čak i vrućeg.

Stoga budite oprezni s izlaganjem na suncu od 11 do 17 sati, kako bi bilo što manje "žrtava" u borbi protiv raka kože, koja se provodi svakodnevno, a prošlih su je dana na Lošinju, Cresu, Susku i Unijama intenzivnije provodili članovi Hrvatskog dermatovenerološkog društva i hrvatskog Referentnog centra Ministarstva zdravlja za melanom. Detaljnije o toj akciji, trendu porasta broja oboljelih od raka kože u Hrvatskoj, kao i potrebnoj prevenciji govorilo se nedavno u emisiji Hrvatskog radija: "Izaberi zdravlje".

Poneka pak zanimljivost o relativno hladnom i kišovitom svibnju, te prognozi za sljedeće mjesece mogla se spoznati u večernjem Dnevniku u petak, kao i na internetskim meteo-stranicama HRT-a, gdje se mogu uspoređivati i moguće razlike prošlodnevnih prognoza s najnovijom, koju je za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Nedjelja - relativno toplo, ali i nestabilnoMr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 14 °C, a najviša dnevna između 21 i 23 °C.

Malo toplije će biti u središnjoj Hrvatskoj, uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom. Ponegdje će biti kiše, pa i u obliku lokalnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar.

U gorskom krajevima i unutrašnjosti Istre promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Uz obalu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita ujutro na udare i olujna. Jutarnja temperatura od 9 do 13 °C, uz obalu između 14 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 22 do 25 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji djelomice sunčano, a u njezinoj unutrašnjosti, uz umjeren i jak razvoj oblaka, mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Puhat će slaba do umjerena bura, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 17 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C.

Malo manje toplo, uz veću vjerojatnost za kišu bit će na oblačnijem jugu Hrvatske, uz slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak."

Do srijede nestabilno, pa sunčanije i toplije, ponegdje vjerojatno i vruće…

"Do sredine idućeg tjedna u unutrašnjosti i dalje promjenljivo i nestabilno, ali postupno sve toplije. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše ili pljuskova s grmljavinom, osobito u poslijepodnevnim satima. Prema kraju tjedna sunčanije i još toplije.

Na Jadranu do srijede neće biti posve stabilno, pa su povremeno mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Od četvrtka pretežno sunčano i toplo. U ponedjeljak će u početku puhati slaba do umjeren bura i sjeverozapadnjak, koji će okrenuti na umjereno jugo i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peluda korova biti samo na jugu Hrvatske, a trava u središnjoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija peluda drveća i trava, na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u nedjelju će u Hrvatskoj i okolici biti jako raznolik, od umjerenog do vrlo visokog, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana