Subota: djelomice sunčano i toplije, ali i pljuskovi

Nakon relativno hladnog i kišovitog svibnja, prema najnovijoj, prilično nadahnutoj dugoročnoj prognozi DHMZ-a, točnije - Dunje Plačko-Vršnak, dipl. ing. i Krunoslava Mikeca, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze - koju je u Dnevniku u petak navečer predstavila dr. sc. Tanja Renko - ljeto će vrlo vjerojatno biti toplije od prosjeka, uz manje vjerojatnu prognozu manjka oborine ili najviše prosječne količine oborine. A još dugoročnije prognoze daju iznenađujuće visoku vjerojatnost da bi mnogi mogli ostati kao u pjesmi pokojnog gospara Đele Jusića: "kasnim ljetom zaneseni"...

Pritom je relativno mala pouzdanost prognoze sezonske i mjesečne količine oborine za tako udaljeno razdoblje. No zato se može sa sigurnošću reći kako će sljedećih dana u Hrvatskoj i okolici biti povremenih mjestimičnih pljuskova, u subotu osobito u istočnoj Hrvatskoj, gdje mogu biti i izraženiji, čak i uz olujna nevremena, a do srijede i drugdje.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji...

Subota - barem djelomice sunčano i toplije, ali i pljuskovidr. sc. Tanja Renko: "I u subotu na istoku Hrvatske većinom oblačno, i uz još češću, a mjestimice i obilniju kišu, osobito u dijelovima Posavine i Podunavlja, gdje može pasti i više od 30 litara po četvornome metru. Od jutarnjih 12 do 14 °C danju će temperatura porasti na oko 17 °C, u predjelima s kraćim sunčanim razdobljima i malo više.

U središnjoj će Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Mjestimična kiša vjerojatnija je u Moslavini, Banovini i na Kordunu, a poslijepodne je poneki pljusak moguć i uz granicu sa Slovenijom. Puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 25 °C.

U Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, a pokoji je pljusak moguć u poslijepodnevnim satima. U Lici oblačnije uz veću vjerojatnost za mjestimičnu kišu ili pljusak. Umjerena i jaka bura podno Velebita imat će i olujne udare, a poslijepodne će slabjeti i na otvorenom okretati na sjeverozapadnjak.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno s mjestimičnom kišom. Bura i sjeverni vjetar bit će izraženiji na šibenskom području, dok će drugdje u poslijepodnevnim satima slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, uz obalu ponegdje i zapadnjak. More će pritom biti malo i umjereno valovito.

Prema jugu Hrvatske sve sunčanije i uz manju vjerojatnost za kišuk. Slaba i umjerena bura okrenut će na sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 17 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C."

I sljedećih dana nestabilno, ali i relativno toplo...

"Do sredine idućeg tjedna na kopnu se nastavlja vrlo promjenljivo i nestabilno vrijeme. No bit će više sunčanih sati, a time i sve toplije pa ćemo napokon imati i niz dana s temperaturom u skladu s dobom godine. No, neki bi se mogli požaliti na sparinu, a i na svakodnevnu mjestimičnu kišu, najčešće u obliku poslijepodnevnih pljuskova. U drugoj polovini idućeg tjedna raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme.

Na Jadranu će biti barem djelomice sunčano i lokalne nestabilnosti bit će rjeđe nego na kopnu. Pljuskovi će biti vjerojatniji duž obale, posebno u Dalmaciji. S početkom novoga tjedna i strujanje će biti drukčije, zapuhat će slab i umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar. Toplije i sunčanije vrijeme zagrijat će i more, koje je također trenutačno većinom malo hladnije od uobičajenog.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Još malo o svibnju i proljeću...

A zanimaju li vas još neki svibanjski i proljetni detalji, i ne možete dočekati službene ocjene klimatologa DHMZ-a, znajte da će one za svibanj u većini Hrvatske biti "vrlo hladno" i "ekstremno hladno", budući da je odstupanje srednje mjesečne temperature zraka od prosječnih vrijednosti bilo uglavnom između 2 i 3 °C. Posljednji hladniji svibnja od ovoga bio je 1991. godine. A možda je zanimljivo primijetiti i kako je u većini Hrvatske među 10 najhladnijih u posljednjih 70 godina, od kada uglavnom postoje mjerenja na mnogobrojnim postajama. Dapače, na Jadranu - u Rijeci, Splitu i Dubrovniku, primjerice, 4. ili 5. najhladniji.

Diljem je Hrvatske oborine bilo više od prosjeka. Štoviše, u mnogim su mjestima, i na kopnu i na Jadranu, zabilježene i rekordne svibanjske količine oborine. Najviše je izmjereno na Zavižanu, čak 376 litara po četvornome metru, a još je veće odstupanje od prosječnih količina bilo u primjerice Daruvaru i Sisku, te još više u Zadru, Pazinu i Poreču. Najviše u Komiži, gdje u svibnju prosječno padne oko 30 litara kiše, a ove je godine palo čak 130 litara.

Zbog svega toga ovogodišnji je svibanj mnogima pokvario planove, pogotovo onima koji su mislili da će biti kao prošlogodišnji. No, taj je bio rekordno topao. Inače, hladnoća ovoga svibnja znatno je snizila pozitivno odstupanje temperature ožujka i travnja pa je ovo proljeće u većini Hrvatske prosječno toplo. Naravno, uz višak oborine, koji je nekima čak i dobro došao nakon relativno suhe zime...

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti samo na jugu Hrvatske, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija peluda drveća i trava, na Jadranu i korova.

PROGNOZA UV INDEKSA

UV indeks, mjera jakosti sunčeva zračenja u subotu će u Hrvatskoj i okolici biti jako raznolik, od niskog do vrlo visokog, pa ako ste osjetljivije kože - kvalitetno se zaštitite.

HRT METEO

Osim prognoze UV indeksa, mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

U nedostatku nebeske vedrine - možda vedrijem raspoloženju pridonesu, barem nakratko, METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

prognoza od prethodnog dana                                                             prognoza od sljedećeg dana